29 Ιουλ 2024

Σκυταλοδρομία: «Πορεία προς την Ελευθερία» - Οι σύγχρονοι «πεζοδρόμοι» αναβίωσαν ένα ιστορικό γεγονός του νησιού μας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Ιουλίου, η συμβολική σκυταλοδρομία με τίτλο: «Πορεία προς την Ελευθερία» που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου. Έξι δρομείς από τη Σάμο αναβίωσαν το εξής ιστορικό γεγονός:

«Στις 29 Ιουλίου 1824, διακόσια πλοία του οθωμανικού στόλου, υπό τη διοίκηση του Χοσρέφ Πασά, κατέφτασαν στη Σάμο. Τα περισσότερα στην περιοχή του Καρλοβασίου. Οι ταχυδρόμοι της εποχής, οι “πεζοδρόμοι” όπως ονομάζονταν, μετέφεραν τα νέα σε κάθε γωνιά του νησιού. Σύσσωμοι οι κάτοικοι “ενωπλίσθησαν προς αντίστασιν κατά του εχθρού”...».


Ως νέοι «πεζοδρόμοι» οι δρομείς της σκυταλοδρομίας, μετέφεραν το μήνυμα της ελευθερίας απ` άκρη σ` άκρη του νησιού, μία ημέρα πριν την επέτειο του παραπάνω ιστορικού γεγονότος. Tους δρομείς συνόδευσε αυτοκίνητο που μετέφερε τις δυο σπάθες του καπετάν Κωνσταντή Λαχανά, δυο σπάνια αντικείμενα από την περίοδο του Αγώνα των Ελλήνων του `21 που φυλάσσονται στο γραφείο του δημάρχου Ανατολικής Σάμου. Η θήκη του ενός σπαθιού φέρει την επιγραφή ΚΑΠΕΤΑ (Ν) ΚΟΣΤΑ. Η λαβή του είναι περίτεχνη από ελεφαντόδοντο και με διακόσμηση. Στη μια πλευρά εικονίζεται ιστιοφόρο και στην άλλη λόγχη και πέλεκυς. 


Η πορεία που ακολούθησαν ήταν η εξής: Εκκίνηση από τον Μαραθόκαμπο (προτομή Καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη). Συνάντηση στους Αγίους Θεοδώρους με το όχημα που μετέφερε τις σπάθες του Καπετάν Λαχανά και το οποίο ξεκίνησε από το Καρλόβασι με τη συνοδεία των δύο δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Πάρη Παπαγεωργίου και Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στους Αγίους Θεοδώρους για να προπορευτεί της πομπής με τους σκυταλοδρόμους. 


Οι δρομείς πέρασαν από τον Πύργο (γενέτειρα του Καπετάν Κωνσταντή Κονταξή), τους Κουμαραδαίους, τη Χώρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Κάστρο του Λογοθέτη Λυκούργου στο Πυθαγόρειο. Συνέχισαν προς την πόλη της Σάμου όπου διένυσαν την παραλιακή της πόλης. Aκολούθως μετέβησαν στην προτομή του Καπετάν Λαχανά στον γενέθλιο τόπο του, το Άνω Βαθύ. Εκεί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στον αγώνα του 1821 παρουσία των δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Πάρη Παπαγεωργίου και Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, των αντιδημάρχων Μαρίας Πανουράκη και Δημήτρη Βογιατζή, της εντεταλμένης συμβούλου Σταματίας Θωμασούλη, της περιφερειακής συμβούλου κ. Άννης Ανδρεάδου, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος Παντελή Γαλιώτη και μελών του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Καπετάν Λαχανάς» και πολιτών. Οι παριστάμενοι κατευθύνθηκαν στην συνέχεια στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου εναπόθεσαν τις σπάθες του Καπετάν Λαχανά στον χώρο όπου φυλάσσονται. Τις σπάθες μετέφεραν τιμητικά οι πρόεδροι της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος Παντελής Γαλιώτης και του «Καπετάν Λαχανά» Μανώλης Φρατζής. 


Στους δρομείς δόθηκαν συμβολικά δώρα ενώ ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του για την συμμετοχή τους στην συμβολική αναβίωση ενός ιστορικού γεγονότος σημαντικού για την τοπική μνήμη.

Στην σκυταλοδρομία συμμετείχαν οι δρομείς:

· Kατερίνα Αθανασίου

· Μάριος Καγιόπουλος

· Σταμάτης Φεργάδης

· Οδυσσέας Χατζημιχάλης

· Παναγιώτης Καλογραίας

· Εμμανουήλ Σταμάτιος Φώκος














Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required