25 Ιουλ 2024

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση της Δικτατορίας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου 1974, λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Αθήνα στις 02:06 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974 με το προεδρικό αεροσκάφος που του παραχώρησε ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Η ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργού έγινε στις 04:15 το πρωί της 24ης Ιουλίου. 

Τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν: Η απόλυση όλων των κρατουμένων, η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, το κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων εγκλείστων πολίτων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια, η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την Ελληνική κοινωνία.

Η Μεταπολίτευση ήταν μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για την Ελλάδα. Σήμερα βλέπουμε τα επιτεύγματα αλλά και τις αναπάντεχες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ωστόσο, παραμένει ένας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητάς μας, μια υπενθύμιση της προσπάθειας και του αγώνα της σύγχρονης κοινωνίας και της χώρας να πετύχουμε πρόοδο. Τα βήματα της πατρίδας μας καθοδηγούμενα από τις δημοκρατικές αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας εξασφαλίζουν στις γενιές ένα αξιακό μέλλον που συμπεριλαμβάνει τα διδάγματα της ιστορικής μνήμης για το καλό όλων μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required