8 Ιουλ 2024

Απόψεις για τη λειτουργία του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου - Γράφει ο Μανώλης Νικ. Κάρλας

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών. Το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου εγκαινιάστηκε με πάσα επισημότητα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Έκτοτε λειτουργεί πλημμελώς, στην ουσία παραμένει κλειστό.


Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την άρτια και αυτοτελή θεσμική λειτουργία και την εν γένει διαχείρισή του υπήρχε δυνατότητα ίδρυσης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) εάν και εφόσον προϋπήρχε εν ενεργεία ανάλογο και σχετικό νομικό σχήμα, ήδη, από τα χρόνια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α) Σάμου.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Δυστυχώς με το Ν. 3852/2010 (σχέδιο Καλλικράτης) για την ίδρυση των αιρετών Περιφερειών και των ενιαίων Δήμων καταργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα των Ν.Α..

Διερευνητικά υπάρχει σήμερα η δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης κατά το παράδειγμα των διατροφικών συμπράξεων.

Ωστόσο πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα από την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη ούτε και αντίστοιχη κυβερνητική (προς το παρόν) ανταπόκριση ή πρωτοβουλία.

Φαίνεται από την μέχρι τώρα πρακτική τους ότι η προέχουσα θέση τους είναι να λειτουργεί το Επικούρειο περιστασιακά, χωρίς θεσμικό πλαίσιο, διότι δεν θέλουν να αναλάβουν, ως έδει, το κόστος της άρτιας λειτουργίας του που ανέρχεται, σύμφωνα με σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, σε 150.000 Ευρώ ετησίως.

Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι η Κυβέρνηση προτρέπει την Περιφέρεια να το λειτουργήσει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), πρόταση εντελώς απαράδεκτη για τη διαχείριση κοινωνικών αγαθών όπως είναι οι Καλές Τέχνες και ο Πολιτισμός.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Άλλος εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας είναι η προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους και Φορείς της Σάμου.

Φαίνεται όμως ότι και αυτή η λύση δεν είναι στις προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής.

Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, το Επικούρειο «λειτουργεί» περιστασιακά με μονοπρόσωπο υπεύθυνο φορέα, εκόντα-άκοντα, το χωρικό μας Αντιπεριφερειάρχη και βέβαια μακράν των στόχων και των οραμάτων της ίδρυσης και λειτουργίας πολιτιστικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών στο νησί μας…

Είναι προφανές ότι η μέχρι τώρα διαχείριση της αξιοποίησής του τόσο από τη Περιφέρεια όσο και από την Κυβέρνηση αποτελεί ύβρη προς το Λαό της Σάμου.

Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα»
Πιστεύω ότι πολιτικά πρέπει να προταχθεί η δημιουργία από την Περιφέρεια φορέα λειτουργίας με συμμετοχή των Δήμων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φορέων του τόπου μας και με τη γενναία στήριξη του Ελληνικού Δημοσίου.

Εάν δεν προχωρήσουν έτσι τα πράγματα και παρέλθει άγονη η κρίσιμη 5ετία του συμβατικού χρόνου δέσμευσης ως προς τη χρήση, από τις αρχές του 2027 και μετά, το Επικούρειο εν όλω ή εν μέρει θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» και για σκοπούς αλλότριους από εκείνους που ονειρεύτηκε και τίμησε με τους πολύχρονους αγώνες του ο λαός της Σάμου.


Θα το επιτρέψουμε;

Για να μην περάσει αυτή η αστόχαστη και παρελκυστική πρακτική όλων όσοι τεχνάζονται ή… απλώς χρονοτριβούν πρέπει, επιτέλους, να αντιδράσουμε.

Όλοι μαζί και τώρα.

Όσο υπάρχει ακόμα καιρός.


Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required