Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα» |
Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα» |
«Το θέμα της μη επάρκειας των υδάτινων πόρων είναι γνωστό σε όλους. Έχει επισημανθεί από πέρυσι τόσο το πρόβλημα με το στέρεμα πηγών όσο και με την χαμηλή στάθμη των γεωτρήσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα μείζον και αφορά όλο τον Δήμο μας. Ακούμε με μεγάλη προσοχή την ανησυχία πολιτών και φορέων για το ζήτημα. Είναι και δική μας ανησυχία. Και δεν είναι ανησυχία μας σε θεωρητικό επίπεδο. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση είναι οι υδάτινοι πόροι στον Δήμο μας Γι` αυτό επικοινωνήσαμε με το Ε.Α.Γ.Μ.Ε. και τους καλέσαμε να στείλουν κλιμάκιο στο νησί. Επίσης από τον Φεβρουάριο είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την χρηματοδότηση μελέτης που θα αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων με επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης που δεν έχει επικαιροποιηθεί από το 2017 και εμπλουτισμό της».
Ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι έχει αποσταλεί από το ΕΑΓΜΕ στο Δήμο Ανατολικής Σάμου η έκθεση. Στόχοι ήταν εξαρχής οι εξής: Να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από προηγούμενες απογραφές με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση των υπόγειων υδάτων της περιοχής. Να επιλεγούν οι κατάλληλες θέσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις. Να προταθούν έργα υδρομάστευσης και μεταφορά του νερού στο δίκτυο υδροδότησης.
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι χωρίς την παρέμβαση του ΕΑΓΜΕ που είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας δεν θα μπορούσαν να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για ένα σχεδιασμό μακροπρόθεσμο ο οποίος θα περιλαμβάνει καταρχήν την εκπόνηση μελέτης ώστε με το master plan να υπάρξουν προληπτικές ενέργειες και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Φωτό: «Σαμιακόν Βήμα» |
Τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής και δέσμευσή της είναι να τοποθετηθούν υδρόμετρα σε όλες τις δημοτικές κοινότητες, να εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός ύδρευσης ενώ σημείωσε ότι γίνονται παρεμβάσεις στις περιοχές όπου εντοπίζονται προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή του Κοκκαρίου που έως στιγμής έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αντιμετωπίζοντας ένα χρόνιο πρόβλημα της περιοχής.
«Σε κάθε περίπτωση έχει σχεδιαστεί εναλλακτικό σχέδιο που αν χρειαστεί ενίσχυση η υδροδότηση του Κοκκαρίου, θα δοθεί νερό από την πόλη της Σάμου» είπε ο κ. Παπαγεωργίου. .
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα στους Μυτιληνιούς ο Δήμαρχος σημείωσε ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι βλάβες, με συνεχή ενημέρωση των κατοίκων και ευχαρίστησε τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τα συνεργεία του Δήμου για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους. Τόνισε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τον Δήμο και ότι στόχος είναι να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου στην διάρκεια της ενημέρωσης του σώματος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως η πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Βαγγέλη Κωνσταντίνου, Διοικητή στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον οποίο συζήτησε για τα έργα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, τόσο τα ενταγμένα από την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και νέες εντάξεις.
Ανακοίνωσε στο σώμα ότι με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου εντάχθηκε το επικαιροποιημένο έργο «Βελτίωση-Αποκατάσταση οδοποιίας Κοινότητας Μυτιληνιών προϋπολογισμού 390.000 ευρώ» στις 16/7/2024. Το έργο είχε υποβληθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά δεν είχε ενταχθεί. Έγινε αύξηση του προϋπολογισμού του και ενώ αρχικά αφορούσε την νέα ασφαλιτική στρώση του κεντρικού δρόμου των Μυτιληιών, η πρόταση υποβλήθηκε τροποποιημένη περιλαμβάνοντας και τα εκατέρωθεν του οδοστρώματος πεζοδρόμια τα οποία ανακατασκευάζονται.
Ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση καθαίρεσης των δύο καμπαναριών στο Κοκκάρι ,έχει δοθεί προς χρήση το παρκινγκ όπισθεν της εκκλησίας ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του γηπέδου Κοκκαρίου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την μελέτη και έχει εκδοθεί η βεβαίωση περαίωσης.
Για την Λαϊκή Αγορά της πόλης δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις άδειες στασίμου και υπαιθρίου εμπορίου.
Τέλος, ολοκληρώθηκε το έργο της απομάκρυνσης των στερεών αποβλήτων από τον χώρο του πρώην ΚΥΤ. Μια πολύ σημαντική παρέμβαση, όπως επεσήμανε, γιατί ο χώρος αποτελούσε πέραν από εστία μόλυνσης και μια επικίνδυνη εστία ανάφλεξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου