17 Ιουλ 2024

17 Ιουλίου - Σαν σήμερα η Ικαρία γίνεται ανεξάρτητο κράτος - Στο νησί ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας

Υπήρξε μία σύντομη περίοδος που η Ικαρία ήταν ανεξάρτητο κράτος! Στις 17 Ιουλίου 1912, οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστάτησαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των Τούρκων λόγω του Ιταλοτουρκικού Πολέμου.

Η επανάσταση οδήγησε στη δημιουργία της «Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας», ενός ανεξάρτητου κράτους που περιλάμβανε και τους Φούρνους. Η νέα αυτή πολιτεία είχε τη δική της σημαία, ύμνο, γραμματόσημα, δικαστήρια, και ένοπλες φρουρές.

Η διοίκηση της Ικαρίας ήταν προσωρινή και διήρκεσε από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1912. Οι επαναστάτες οργάνωσαν την άμυνα και τη διοίκηση του νησιού, με τον Ιατρό Ιωάννη Μαλαχία και τον Ιερέα Κωνσταντίνο Κουλουλία να ηγούνται των δυνάμεων. Οι δύο ομάδες τους κατάφεραν να απελευθερώσουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να ενωθούν στον Εύδηλο, προετοιμάζοντας την επίθεση κατά της πρωτεύουσας Αγίου Κηρύκου.

Στις 4 Νοεμβρίου 1912, η «Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας» ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας, εκπληρώνοντας την επιθυμία των κατοίκων να αποτελούν μέρος του ελληνικού κράτους. Η ιστορία της ανεξαρτησίας της Ικαρίας είναι ένα μοναδικό κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, που δείχνει το πάθος των Ικαριωτών για ελευθερία και αυτοδιάθεση.


Ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας στις επετειακές εκδηλώσεις

Στην Ικαρία βρίσκεται ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, προερχόμενος από τη Σάμο που επισκέφθηκε την Τρίτη, 16 Ιουλίου, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Πάρη Παπαγεωργίου. Ο υφυπουργός θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ικαρίας που διοργανώνει ο Δήμος Ικαρίας και διεξάγονται σήμερα Τετάρτη, 17 Ιουλίου. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν επίσης ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ελισσαίος Μαυρατζώτης καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required