4 Ιουν 2024

5 Ιουνίου - Άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τη Γη σε μέγιστο κίνδυνο - Γράφει ο Μανώλης Κάρλας

Με σύνθημα «Η Γη μας το Μέλλον μας. Είμαστε η γενιά της Αποκατάστασης», η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στη ξηρασία.

Όπως προβλέπει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της Απερήμωσης έως και το 40% του εδάφους του πλανήτη μας είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας άμεσα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας με κατάρρευση περίπου πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο αριθμός και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000.

Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση εκτιμάται ότι η ξηρασία θα επηρεάζει δυσμενώς ποσοστό μεγαλύτερο από τα ¾ του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Η αποκατάσταση των εδαφών συνιστά κεντρικό πυλώνα της δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021-2030) και κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων τους για βιώσιμη ανάπτυξη.


Το 2024 είναι η 30ή επέτειος της Σύμβασης του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Στα νησιά μας η κλιματική κρίση είναι, ήδη, παρούσα, και το αποτύπωμά της προβλέπεται ιδιαίτερα οδυνηρό:

- Η λειψυδρία σοβεί, ανελέητη, καθώς τα δημόσια ύδατα, κατά το πλείστον αναξιοποίητα, υδρεύουν τη θάλασσα…

- Τα δάση μας αφρόντιστα, απροσπέλαστα και σε κίνδυνο διαρκείας και τα σαθρά νησιωτικά μας εδάφη αγεώργητη βορά των πυρκαγιών και της αποίμενης κτηνοτροφίας στη σταθερή πορεία τους προς την απερήμωση.

- Οι προστατευόμενες περιοχές μας κοινωνικά και νομοθετικά απροστάτευτες σε διαρκή τροχιά απαξίωσης και επιπρόσθετα στη σεισμόπληκτη Σάμο ο πληγωμένος από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου οικιστικός και μνημειακός ιστός σε πλήρη και προκλητική εγκατάλειψη.

Κοντά στην περιβαλλοντική και η δημογραφική απερήμωση σε ευθεία, αλληλένδετη και ολέθρια πολιτική αιτιολογική συνάφεια και σχέση.

Το Περιβάλλον, ως γνωστόν, είναι ταυτόχρονα το μικρό και το μεγάλο μας σπίτι.

Έτσι αν δεν το φροντίσουμε θα πέσει και θα μας πλακώσει όπως λέει, χαρακτηριστικά, ο θυμόσοφος Λαός.

Ας λάβουμε, επιτέλους σοβαρά υπ’ όψη μας αυτή τη πατρογονική αλήθεια σαν καθοδήγηση Ζωής, όσο υπάρχει καιρός ακόμα.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Είναι αδήριτη ανάγκη οι τοπικές μας Κοινωνίες, συντεταγμένα, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση, το βαθύ Κράτος των Αθηνών και τους περιφερικούς του ακρεμόνες να εγκαταλείψουν, άμεσα, τα περιβαλλοντικά αντίμετρα που νομοθετούν και εφαρμόζουν κατά κόρον από μακρού και να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, στη νομοθέτηση και κυρίως στην πιστή εφαρμογή πολιτικών διάσωσης, προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του τόπου μας με βασικό κριτήριο και αποκλειστικό στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δεν είναι καιρός για αναβολές.

Γιατί αύριο μπορεί να μην υπάρχει επιστροφή.

Μανώλης Νικ. Κάρλας
Γιατρός
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required