30 Απρ 2024

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Σάμου για την ίδρυση δημοτικού εθελοντικού κλιμακίου πυροπροστασίας της κεντρικής Σάμου

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου (Παρασκευή, 26 Απριλίου), τέθηκε προς ψήφιση -έγκριση θέμα που αφορά την ίδρυση δημοτικού εθελοντικού κλιμακίου πυροπροστασίας της κεντρικής Σάμου, συγκροτούμενο από 4 έως 5 χωριά, όπως Πύργος, Σπαθαραίοι, Κουμαραδαίοι κτλ.

«Η Λαϊκή Συσπείρωση παρότι είδε θετικά αυτό το αίτημα, ζήτησε να αποσυρθεί και να επανέλθει με καλύτερη προετοιμασία, διαφάνεια και νομότυπο τρόπο.

Ο λόγος ήταν σαφής. Να ειδοποιηθούν οι πρόεδροι των χωριών, να παρθούν αποφάσεις από τα τοπικά συμβούλια, να ειδοποιηθούν οι πολίτες των χωριών που επιθυμούν να ενταχθούν στην υπό ίδρυση ομάδας.

Με πρωτοφανή προχειρότητα κληθήκαμε να ψηφίσουμε ένα έγγραφο καθαρά προσωπικό του αντιδημάρχου Πυθαγορείου, χωρίς κανένα στοιχείο από αυτά που προαναφέραμε.

Κατ αρχάς γίνεται μια σοβαρή υποτίμηση των τοπικών συμβουλίων και ακύρωση του ρόλου των προέδρων, αυτό και μόνο συνιστά μια καθ’ όλα σοβαρή αντιδημοκρατική πράξη αλλά αντιβαίνει τον ρόλο και την ευθύνη των τοπικών συμβουλίων όπως περιγράφονται από τον σχετικό νόμο.

Δεν αναφέρονται τα ονόματα και αριθμός των συμμετεχόντων ούτε φυσικά οι υπογραφές τους.

Η δικαιολογία ήταν ότι πρέπει να προλάβουμε το καλοκαίρι και τα περιστατικά πυρκαγιών που ίσως προκύψουν, και αυτό προϋποθέτει πιστοποίηση του κλιμακίου, πιστοποίηση των εθελοντών.

Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους:

1) Τέτοιες ενέργειες κάνεις όχι μέσα στην αντιπυρική περίοδο, υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες το προηγούμενο διάστημα.

2) Είναι γνωστή η κατάσταση που με ευθύνη της κυβέρνησης και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας υπάρχει καθυστέρηση ετών στην πιστοποίηση εθελοντικών ομάδων άρα και εθελοντών

3) Άρα στο τρέχον έτος είναι λογικά αδύνατη η πιστοποίηση και η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σχήματα και εθελοντές σε περιστατικά.

4) Η δημιουργία εθελοντικών δημοτικών ομάδων είναι ευθύνη του δήμου και της δημοτικής αρχής και όχι προσωπική επιλογή και (πολύ φοβούμαστε ότι συνυπάρχουν κομματικά κριτήρια στην επιλογή των εθελοντών). Άρα πρέπει να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται.

5) Υπήρχαν λύσεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που προκάλεσε η γενική γραμματεία δηλαδή το υπουργείο και όχι τυχαία.

6) Αυτή η στάση και μεθόδευση το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργεί εντάσεις, διασπάσεις, συγκρούσεις μεταξύ των εθελοντών αλλά και της κοινωνίας.

7) Είναι ευθύνη του δημάρχου και της δημοτικής αρχής να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα που καταργούν στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας, λειτουργίας των δήμων και υποβαθμίζουν τον ρόλο του δήμου, των τοπικών συμβουλίων και των οργάνων του

Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν το σύνολο της αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την συγκεκριμένη αίτηση την οποία ψήφησε μόνο η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

Πιστεύουμε ότι η δημοτική αρχή έστω και τώρα παρά την ψήφισή του, θα προβεί στις συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει δημοτική ομάδα εθελοντών με την διαδικασία που ορίζεται από την διαφάνεια και με τους κανόνες που ορίζονται.»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε το θέμα της πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας

«Η Λαϊκή Συσπείρωση στο ειδικό συμβούλιο έθεσε το θέμα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της πυροπροστασίας.

Τονίσαμε ότι είναι απαράδεκτο να αποφασίζουμε αυτή την στιγμή για μέτρα που μπορουν να αναληφθούν όντας σε περίοδο αντιπυρικής περιόδου, ενώ μέτρα και δράσεις, άρα και η όποια συζήτηση, έπρεπε να προηγηθεί αρκετό χρόνο πριν.

Η εικόνα που προκύπτει είναι (πάμε και όπου βγει) διότι τα ελάχιστα χρήματα που θα αξιοποιηθούν για το καθάρισμα των περαστικών δασών η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας αλλά και άλλων παρεμβάσεων είναι σταγόνα στο ωκεανό, δεν καλύπτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην εκτέλεση αυτών των ελαχίστων έργων.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός σε θέματα πυρασφάλειας και πρόληψης πυρκαγιών αλλά ούτε και αυτές εθελοντικές δημοτικές ομάδες με ευθύνη και της κυβέρνησης δηλαδή του υπουργείου κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας δίνει την δυνατότητα σε αυτές τις ομάδες εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων να δράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι συνομιλίες δήμου και γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν αλαλούμ που δεν δίνουν λύση στο επίμαχο πρόβλημα στον αν θα δοθεί η νομική δυνατότητα στην πλειοψηφία των εθελοντικών ομάδων να συμμετέχουν στην πρόληψη και πυρόσβεση.

Ταυτόχρονα δημιουργούν συγχύσεις αντιπερισπασμούς, προσωπικούς σχεδιασμούς και επιλογές. Κυρίως εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας των δημοτών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Και όλο αυτό το σκηνικό που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν μια επικίνδυνη πραγματικότητα δεν είναι τυχαίο ούτε τους διέφυγε. Είναι μια μεθοδευμένη πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση που στόχο έχει την παραχώρηση των δασών στην ιδιωτική εκμετάλλευση αλλά και την υποτιθέμενη προστασία τους σε εταιρείες και ιδιωτικά συμφέροντα.

Είναι οδηγία της ΕΕ που σταδιακά και με μεθοδικό τρόπο εκτελεί η ελληνική κυβέρνηση. Φαινεται ότι η εκμετάλλευση των δασών σε όλη την Ευρώπη από ιδιωτικές εταιρείες ενέχει σημαντικό κέρδος, υπολογίζεται σε 120 δις το χρόνο.

Στην εκτέλεση της πολιτικής αυτής υποβαθμίζεται η πυροσβεστική σε προσωπικό και μέσα, περίπου 5000 πυροσβέστες σαν μόνιμο προσωπικό που υπολείπονται από την δύναμη της πυροσβεστικής, όπως μέσα, οχήματα παλαιωμένα και με προβλήματα λειτουργικής ικανότητας

Σαν λύση η κυβέρνηση έχει επιλέξει την κάλυψη των κενών από τις εθελοντικές ομάδες με εθελοντές και οχήματα. Στρατιωτικοποιεί εκτός την πυροσβεστική και τις εθελοντικές ομάδες και την ευαισθησία των ανθρώπων για το περιβάλλον που συμμετέχουν σε αυτές, και προσπαθεί να τις εντάξει χωρίς οικονομικό κόστος στην υπηρεσία αλλά και στην ευθύνη της πυρόσβεσης, αποποιείται την ευθύνη που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος της περιουσίας του λαού αλλά και της ζωής του.

Η εξίσωση κόστους οφέλους αλλά και η ατομική ευθύνη είναι πλέον η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης για κάθε μέτρο προστασίας του πολίτη και του περιβάλλοντος από κάθε φυσική καταστροφή.

Η ευθύνη του Δήμου είναι σημαντική διότι δεν θέλει να αντιληφθεί την πολιτική πραγματικότητα, αποδέχεται και στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές και αδρανεί στην διεκδίκηση πόρων και μέσων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την προστασία και την ασφάλεια του περιβάλλοντος της περιουσίας και της ζωής των συνδημοτών μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required