Το ερώτημα που πλανάται είναι:
Γιατί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου συνεχίζει να είναι μη ανταγωνιστική περιφέρεια και να παράγει όλο και λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες με αποτέλεσμα να αποκλίνει όλο και περισσότερο από τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες;
Υπάρχουν ευθύνες και για ποιους;
Είναι σίγουρο ότι θα βγουν στην επιφάνεια οι συνήθεις δικαιολογίες όπου όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από αυτούς που διαχειρίζονται τις πολιτικές τύχες του τόπου. Αυτοί έκαναν τη δουλειά τους όσο μπορούσαν καλύτερα, αλλά… οι πρόσφυγες, η κεντρική κυβέρνηση, ο κακός μας ο καιρός κ.λπ..
Όμως είναι όλα αυτά η αλήθεια;
Πόσα έργα έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια που είχαν αναπτυξιακό αποτύπωμα κατά τα λεγόμενα όσων έπαιρναν τις ανάλογες αποφάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα ή τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού; Και που είναι αυτό το αποτύπωμα για τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου;
Τι κι αν η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ επαναλάμβανε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα, του τουρισμού, της μεταποίησης, της καινοτομίας, της επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού και για την προώθηση των υποδομών που θα είχαν την αντίστοιχη στόχευση; Πόσες φορές ρωτήσαμε γιατί δεν ενεργοποιείται η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και γιατί πηγαίνουμε σε εκθέσεις αγροτικές και τουριστικές χωρίς σχέδιο και, όπως επιβεβαιώνεται από τη σημερινή δραματική κατάσταση, χωρίς αποτέλεσμα;
Οι Περιφερειακές Αρχές των τελευταίων χρόνων λειτούργησαν αποκλειστικά με στόχο την επανεκλογή τους προωθώντας έργα και δράσεις που χάιδευαν τα αυτιά των συμπολιτών μας αδιαφορώντας πλήρως για τις μεσο-μακροπρόθεσμες συνέπειες στον παραγωγικό ιστό και στην ευρύτερη ελκυστικότητα της Περιφέρειας.
Σήμερα που τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι εδώ, όλοι οι υπεύθυνοι σφυρίζουν διακριτικά και αδιάφορα.
Τι μπορεί να γίνει τώρα;
Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί από την επανεκλεγείσα παράταξη του Κώστα Μουτζούρη -που μόνο ΑΛΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ δεν είναι- δεν είδαμε και δεν βλέπουμε μια ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για τα νησιά μας. Αλλά και απ την αξιωματική Αντιπολίτευση της παράταξης του Αλκιβιάδη Στεφανή ,δεν έχουμε δει διαφορετική πολιτική στάση και πρόταση.
Όμως ούτε οι φορείς όπως τα Επιμελητήρια, οι επαγγελματικές και οι επιστημονικές οργανώσεις των αγροτών, των τουριστικών επιχειρήσεων, των τεχνικών κλπ εκφράζουν δημόσια κάποια πρόταση για εναλλακτική πορεία για να αποφύγουν τα νησιά το «ναυάγιο».
Μόνο αν η κοινωνία ενεργοποιηθεί και απαιτήσει συντονισμένα και δικαιωματικά τα βασικά και αυτονόητα , μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρξουν αλλαγές στην έως τώρα απρόσφορη δράση των πολιτικών της εκπροσώπων.
Διαφορετικά το σύστημα εξουσίας με διάφορα προσχήματα και με τους δικούς του «νόμους», αυτούς της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων, θα εξακολουθήσει να διοικεί, κεντρικά και τοπικά, επ’ ονόματι μας και εναντίον μας.
Και θα μείνουν στα έρημα χωριά μας τα γήπεδα τένις να χορταριάζουν.
Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα, Γιάννης Σπιλάνης
τ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι
με την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου