Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, συμμετείχε την Τετάρτη, 13 Μαρτίου, ως επίσημος ομιλητής στο «2o East Macedonia & Thrace Forum» που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν στα μεταναστευτικά κύματα του Έβρου με εκείνα των νησιών. Υπεραμύνθηκε της στάσης των νησιωτών απέναντι στο προσφυγικό, τονίζοντας πως η τοπική κοινωνία δέχθηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι αριθμοί τους είναι σε λογικά πλαίσια, αλλά το 2020 ξεσηκώθηκε γιατί ο αριθμός τους είχε αυξηθεί πολύ. Έστειλε μάλιστα μήνυμα, ανεβάζοντας τους τόνους, πως θα υπάρξει αντίσταση στην λειτουργία της νέας δομής που κατασκευάζεται στην Βάστρια.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του περιφερειάρχη:
"Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θέλω να πω την διαφορά ανάμεσα στον Έβρο και στα νησιά. Εκπροσωπώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι δέκα κατοικούμενα νησιά τα οποία βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία, από 1.200 μέτρα απόσταση στην Σάμο μέχρι 30 ολίγη ώρα ακτοπλοϊκώς. Επιχειρείται υποκατάσταση πληθυσμού και θρησκείας. Όταν τα νούμερα των μεταναστών στην Λέσβο ήταν σε λογικά πλαίσια, όταν ήταν 1.500, οι γηγενείς το αντιμετώπιζαν λογικά και με φιλόξενο πνεύμα. Όταν όμως έφτασαν το Φεβρουάριο του 2020 σε ένα νησί 90 χιλιάδων οι μετανάστες να είναι 27 χιλιάδες είχαμε κοινωνικό ξεσηκωμό. Ευτυχώς που βρεθήκαμε εκεί και καταλαγιάσαμε τα πνεύματα έστω και με ακραίες κινήσεις. Εμείς δεν είμαστε οι ακροδεξιοί, οι φασίστες όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν. Αγαπάμε την πατρίδα μας αγαπάμε τα νησιά μας. Είμαστε Έλληνες και θέλουμε τα νησιά μας να είναι Ελληνικά και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή για αυτό. Και η επιλογή να γίνει δομή χωρητικότητας 7 χιλιάδων και άνω στο κέντρο η Λέσβος που αν πιάσει φωτιά θα καούν 30 χιλιόμετρα δάσους, όπως συνέβη στη Δαδιά, είναι λάθος και δεν θα το αποδεχτούμε. Θα αντιδράσουμε. Η Βάστρια είναι για μας κόκκινη γραμμή. Ας δοθεί η Βάστρια για κοινωνικούς σκοπούς.
Η κυβέρνηση με σωστή πολιτική τον Φεβρουάριο του 2020, όταν υπήρχαν με 27.000 μετανάστες, τους μείωσε στους 1.500. Μετά το ναυάγιο της Πύλου τα μέτρα χαλάρωσαν και έχουμε φτάσει σήμερα τους 6.800. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας την θρησκεία μας και θα μαχόμαστε για αυτό το θέμα. Η Τουρκία δεν δέχεται επαναφορές. Το 2023 επαναπροωθήθηκαν ολίγα μόνο άτομα έναντι των χιλιάδων που ήρθαν.
Έχουμε κοινά προβλήματα με τον Έβρο. Για αυτό και θέλουμε να κατασκευάσουμε την νέα Εγνατία οδό, την θαλάσσια, να διασυνδέσουμε το Βόρειο Αιγαίο με την Θράκη για να έρχονται τα εμπορεύματα ευκολότερα, να έρχονται τουρίστες από τον Έβρο ευκολότερα να έρχονται σχολεία και το αντίστροφο. Κλείνοντας θέλω να πω πως στα νησιά μας θα μείνουμε Έλληνες ότι και να μας κάνουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου