2 Φεβ 2024

Η Λαΐκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου αναφέρει ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Οι μάσκες έπεσαν, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν αφειδώς από την παράταξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, με αναμενόμενη βέβαια τη στάση των εκπροσώπων της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δίνοντας «χέρι βοήθειας » και ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ », παράταξης του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στο Π.Σ, με μια ψήφο τους, «κατά» και μια αποχώρηση από την επικεφαλής της παράταξης κ. Χοχλάκα με το αιτιολογικό ότι «δεν γνωρίζει» ποια θα είναι η εξέλιξη της συζήτησης(!), το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση υπερασπιζόμενη τους αγώνες, της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών, των σπουδαστών, των γονέων και του εκπαιδευτικού κόσμου που βρίσκονται στους δρόμους αλλά και για το πανεπιστήμιο Αιγαίου, που θα πληγεί άμεσα από τα σχέδια της κυβέρνησης, για μια ψήφο, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ.

Η Λαική Συσπέιρωση Β.Αιγαίου επισημαίνει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα του Ελληνικού λαού για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους και θα επαναφέρει το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ.

Το ψήφισμα που κατέθεσε η ΛΑ.Σ. στο Π.Σ Β. Αιγαίου είναι το παρακάτω.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους.

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο. Είναι ένα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μεταφοράς του κόστους σπουδών στις πλάτες της Ελληνικής οικογένειας.

Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει υποβάθμιση και συρρίκνωσή του, η οποία θα συνδέεται με μείωση εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ήδη αρκετά τμήματα (όπως πχ το τμήμα μαθηματικών στη Σάμο) αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Άλλωστε, καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι το δημόσιο και δωρεάν αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο, προσιτό σε όλους τους υποψήφιους φοιτητές. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία.

Για τους λόγους αυτούς, δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι

Κυρίτση Αγλαΐα
Αμπαζής Γιώργος
Τσακαλίας Γιώργος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required