Προφανώς, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός «ξεχνά» να αναφέρει ότι στο επικείμενο νομοσχέδιο καταργεί τα άρθρα που προβλέπουν ότι τα Κέντρα Πρόληψης είναι βάση αυτών εγκεκριμένοι οργανισμοί για την Πρόληψη των εξαρτήσεων, καθώς και ότι προβλέπεται πάγια και τακτική χρηματοδότηση τους από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών με αναλογία 50% έκαστο. Δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει, τον απασχολούν δομές που ανήκουν αποκλειστικά στο υπουργείο υγείας, πώς παίρνει την πρωτοβουλία να καταργήσει νόμους που αφορούν στην λειτουργία τους; Τα Κέντρα πρόληψης εμφανίζονται μέσα από τα λεγόμενα του υφυπουργού, σαν να μην έχουν καμία επιστημονική, οικονομική, διοικητική σχέση με το Υπουργείο υγείας, ενώ για δεκαετίες τα Κέντρα πρόληψης χρηματοδοτούνται, εποπτεύονται επιστημονικά και οικονομικά δια του ΟΚΑΝΑ από το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, διυπουργική επιτροπή ελέγχει τα πεπραγμένα τους και συντονίζει το παραγόμενο έργο, στην οποία επιτροπή προεδρεύει εκπρόσωπος του Υπουργείου υγείας. Μοιάζει παράδοξο και αντιφατικό, καθώς στα λεγόμενα του περιγράφει αυτό που προδιαγράφεται να γίνει σύμφωνα με τις διαρροές και όχι αυτό που ισχύει τώρα.
Μέσα από τη δράση των 75 Κέντρων πρόληψης γνωστή και εγκεκριμένη από το υπουργείο υγείας όλα αυτά τα χρόνια(εφόσον κάθε χρόνο εγκρίνουν τους επιστημονικούς και οικονομικούς προγραμματισμούς και απολογισμούς των ΚΠ) έχουν ωφεληθεί δωρεάν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας.
Ο κύριος υφυπουργός καλείτε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους εργαζόμενους και να μην κρύβεται πίσω από έωλα έως αστεία επιχειρήματα απεμπόλησης της ευθύνης του Υπουργείου για την πρόληψη των εξαρτήσεων στην χώρα μας. Ας πει ξεκάθαρα ότι με δική του ευθύνη και του Υπουργείου κλείνει τις δομές πρόληψης στη χώρα μας και οδηγεί στην ανεργία 300 επιστήμονες με πολυετή εμπειρία και υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, με 30 χρόνια παρεμβάσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης για τη πρόληψη της υιοθέτησης κάθε εξαρτητικής / κοινωνικά παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς, στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στους επαγγελματίες υγείας, σε κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται καθένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης ανά τη χώρα.
Ας απαντήσει επίσης στην Ελληνική κοινωνία, πώς θα αντικαταστήσει τις 75 αποκεντρωμένες, τοπικές δομές πρόληψης στο νέο νομοσχέδιο που επαγγέλλεται, δεδομένου ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ουδεμία ρητή αναφορά στην πολιτική πρόληψης των εξαρτήσεων, παρά μόνο σε μια κεντρική διεύθυνση του υπό σύσταση Υπέρ Οργανισμού.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου