23 Ιαν 2024

Έλενα Ακρίτα: «Τρία χρόνια στο ''περίμενε'' οι σεισμόπληκτοι της Σάμου»

Στη Βουλή έφερε η βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Ακρίτα, το θέμα των ξεχασμένων υποσχέσεων βοήθειας και αποκατάστασης στους πληγέντες από τον προ τριετίας καταστροφικό σεισμό στη Σάμο που είχε στοιχίσει τη ζωή και σε δυο νέα παιδιά.

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απευθύνεται στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας και Οικονομικών, περιγράφεται μια εικόνα προκλητικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας από την κυβέρνηση.

Η διακοπή καταβολής επιδόματος ενοικίου από τον Οκτώβριο του 2022 έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους σεισμόπληκτους, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξώσεων. Επιπλέον, σε σύνολο 600 αιτήσεων έχουν δοθεί μόνο 80 εγκρίσεις για ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, επειδή το υπουργείο έχει εγκαταλείψει την αρμόδια υπηρεσία με περιορισμένο προσωπικό, παρά το φόρτο εργασίας από τις αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές στη χώρα.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης πως εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει κάποια ανάθεση για την εκπόνηση ενός σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης και συνολικής ανασυγκρότησης του νησιού.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτούνται για τις ενέργειες που θα προβούν προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου-συγκατοίκησης, καθώς και για τις προθέσεις τους να ενισχυθεί επιτέλους η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Ερωτούνται επίσης για το ζήτημα της εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς:

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

22/01/2024

Θέμα: Τρία χρόνια στο «περίμενε» οι σεισμόπληκτοι της Σάμου

Τρία και πλέον χρόνια έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Σάμο, αφήνοντας πένθος και καταστροφή στο ακριτικό νησί. O σεισμός στάθηκε μοιραίος για δυο νέα παιδιά, τα οποία έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση τοίχου. Μαζί με την τραγική απώλεια των δυο αυτών παιδιών, ανυπολόγιστες είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες, μνημεία, δημόσια κτίρια και επαγγελματικούς χώρους. Παρά τις τότε υποσχέσεις και εξαγγελίες εκατομμυρίων της Κυβέρνησης, 40 μήνες μετά τα φονικά ρίχτερ, όλα δείχνουν να έχουν ξεχαστεί.

Σύμφωνα με τους πληγέντες κατοίκους, η τελευταία καταβολή του τριμηνιαίου επιδόματος ενοικίου έγινε πριν από 14 μήνες. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις κατοίκων και φορέων, η κυβέρνηση φαίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτή την πιο απλή δέσμευση, με αποτέλεσμα οι πληγέντες που ενοικίασαν ένα σπίτι για να μείνουν προσωρινά, να απειλούνται με εξώσεις στις περιπτώσεις που δεν καταφέρνουν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος. Και αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι η περίοδος καταβολής της ενίσχυσης αυτής ουσιαστικά έχει λήξει από τον Οκτώβριο του 2023, καθώς το διάστημα των τριών ετών θεωρήθηκε ικανό ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών επισκευής και κατεδαφίσεων, η ανησυχία και ανασφάλεια των πληγέντων για το μέλλον ενισχύεται ολοένα και περισσότερο.

Επιπλέον, η αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στον τομέα της αποκατάστασης του νησιού και στην αποζημίωση των κατοίκων είναι πασιφανής, αφού από τους 600 φακέλους που κατατέθηκαν για την έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής, μόλις οι 80 έχουν ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί. Αντίθετα, εδώ και 40 μήνες 520 φάκελοι βρίσκονται σε κούτες, με την αρμόδια υπηρεσία να δηλώνει αδυναμία ως προς την πραγματοποίηση ελέγχων, εξαιτίας του μικρού αριθμού διαθέσιμων υπαλλήλων και του υψηλού φόρτου εργασίας.

Ίδια παραμένει δυστυχώς η κατάσταση και σε πολλές σχολικές μονάδες, όπως τα Δημοτικά Σχολεία Χώρας και Πάνω Βαθιού τα οποία λειτουργούν ακόμη σε κοντέινερ, ενώ άλλα φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων και περιμένουν πότε θα αποκατασταθούν τα κτίριά τους.

Δεδομένου ότι:

- Οι πολιτικές αποκατάστασης, πρόληψης και προστασίας από φυσικά φαινόμενα πρέπει να είναι άμεσης προτεραιότητας.

- Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει κάποια ανάθεση ή άλλη ενέργεια για την εκπόνηση ενός σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης και συνολικής ανασυγκρότησης του νησιού.

- Τρία χρόνια μετά το σεισμό έχουν δοθεί μόνο ογδόντα (80) εγκρίσεις για ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, σε σύνολο 600 αιτήσεων.

- Η διακοπή καταβολής του επιδόματος ενοικίου από τον Οκτώβριο του 2022 έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πληγέντες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εξώσεων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά του επιδόματος ενοικίου- συγκατοίκησης;

2. Θα ενισχυθεί άμεσα και επαρκώς η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οικοδομικών αδειών επισκευής;

3. Θα εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Σάμου; Εάν ναι, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μαμουλάκης Χάρης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required