Ο μαθηματικός Γιάννης Ράλλης |
Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου
Γυμνάσιο Πυθαγορείου
Γυμνάσιο Καρλοβάσου
Γυμνάσιο Ευδήλου Ικαρίας
ΓΕΛ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
Γυμνάσιο Ραχών Ικαρίας
Γυμνάσιο Φούρνων
Ο διαγωνισμός αυτός φέρει το όνομα του Χιώτη μαθηματικού Γιάννη Ράλλη ο οποίος υπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου και στο Νησί μας καθώς ήταν αυτός που καθιέρωσε τους μαθηματικούς διαγωνισμούς για μαθητές της Α γυμνασίου.
Γιάννης Ράλλης – Βιογραφικό
(από το βιβλίο του «Κριτική και εννοιολογική μελέτη των Μαθηματικών»)
Ο Γιάννης Ράλλης γεννήθηκε στη Χίο το 1952 και απεβίωσε το 2020.
Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και εισήχθη στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά την εγκατέλειψε προκειμένου να εισαχθεί στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποφοίτησε με βαθμό 8.13 και συνέχισε τις σπουδές του στο Queen’s Mary College του University of London όπου εξειδικεύτηκε στην Θεωρία Ομάδων. Αποφοίτησε με διάκριση (distinction).
Αρκετά χρόνια αργότερα, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αντικείμενο τις Μεταφορές.
Για μια δεκαετία λειτούργησε με επιτυχία φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης ενώ στην συνέχεια διορίστηκε διδάσκοντας Μαθηματικά σε διάφορα σχολεία της Χίου. Δίδαξε επίσης και στο Τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ υπήρξε και επιμορφωτής στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Μυτιλήνης.
Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και δραστήριος ως μαθηματικός και διετέλεσε Πρόεδρος του Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ενώ ήταν και ο «καταλύτης» της επανίδρυσης του Παραρτήματος Σάμου της ΕΜΕ.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε διεθνή μαθηματικά συνέδρια και στο σύνολο σχεδόν των συνεδρίων της ΕΜΕ, ενώ δημοσίευσε άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Υπήρξε μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε διάφορα συνέδρια.
Από την θέση του Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (και αργότερα του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου) για το Βόρειο Αιγαίο, την οποία υπηρέτησε και στην Σάμο, διοργάνωσε με επιτυχία μαθηματικούς διαγωνισμούς για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και πληθώρα μαθηματικών δράσεων για τους εκπαιδευτικούς στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου