Θα μετατρέψει το εορταστικό τραπέζι σε μια μοναδική γευσιγνωστική εμπειρία.
Προετοιμασία: 20΄
Ψήσιμο: 1½ ώρα
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
1 έτοιμο αρνίσιο κότσι, περίπου 1½ κιλό, Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι, πιπέρι
Πουρές γλυκοπατάτας
1.200 γρ. γλυκοπατάτες
200 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το δεντρολίβανο και την πάπρικα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο. Βάζουμε το αρνίσιο κότσι στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μισό από το γλάσο. Τυλίγουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πηρούνι και τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες γύρω από το κότσι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 1½ ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο. Επαναφέρουμε το κότσι στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες από τη φλούδα τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.
Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και σερβίρουμε με πουρέ.
Ιδανικά, συνδυάζεται με τον οινικό πρεσβευτή της χώρας μας στη Γαλλία, το Samos Grand Cru, ένα φινετσάτο κι εξαίσιο μοσχάτο κρασί του ΕΟΣ Σάμου.
To Samos Grand Cru, είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel, με έντονη κι αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι ευχάριστα δροσερό και γλυκό με μια οξύτητα που το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου. Ιδανικά σερβίρεται στους 8-10o C.
Προετοιμασία: 20΄
Ψήσιμο: 1½ ώρα
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
1 έτοιμο αρνίσιο κότσι, περίπου 1½ κιλό, Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου
100 γρ. θυμαρίσιο μέλι
500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι, πιπέρι
Πουρές γλυκοπατάτας
1.200 γρ. γλυκοπατάτες
200 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το δεντρολίβανο και την πάπρικα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο. Βάζουμε το αρνίσιο κότσι στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μισό από το γλάσο. Τυλίγουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πηρούνι και τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες γύρω από το κότσι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 1½ ώρα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο. Επαναφέρουμε το κότσι στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες από τη φλούδα τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.
Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και σερβίρουμε με πουρέ.
Ιδανικά, συνδυάζεται με τον οινικό πρεσβευτή της χώρας μας στη Γαλλία, το Samos Grand Cru, ένα φινετσάτο κι εξαίσιο μοσχάτο κρασί του ΕΟΣ Σάμου.
To Samos Grand Cru, είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel, με έντονη κι αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι ευχάριστα δροσερό και γλυκό με μια οξύτητα που το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου. Ιδανικά σερβίρεται στους 8-10o C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου