Το σχέδιο αυτό στην πραγματικότητα δεν τηρήθηκε ποτέ στο σύνολο του, από την αρχή δεν έγιναν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, ήταν ούτως ή άλλως πρόχειρο και ανεδαφικό. Τα πολεοδομικά διαγράμματα 1/500 που είναι απαραίτητα και χρησιμοποιούνται ήδη από τους μηχανικούς και τις υπηρεσίες, δεν εγκρίθηκαν ποτέ και παρουσιάζουν πολλές αποκλίσεις από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, που είναι σε κλίμακα 1/2000.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης έχει καταστρατηγηθεί πολλαπλώς, με πολλά σπίτια χτισμένα πάνω σε δρόμους (βάσει του σχεδίου αυτού), δρόμους σε εντελώς άλλη θέση, δρόμους μη χαρακτηρισμένους πουθενά, οικόπεδα που τεμαχίζονται άτυπα από δρόμους και άλλα τραγελαφικά!
Εξαιτίας αυτών υπάρχει δυσκολία σε αγοραπωλησίες, χαρακτηρισμούς εκτάσεων οικοδομήσιμων ή όχι, κυριαρχεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και αναρχία, τόσο στην αγορά, όσο και στην προσπάθεια εκπόνησης οποιουδήποτε έργου.
Είναι λυπηρό και θεωρούμε αδιανόητο ότι καμία από τις Δημοτικές αρχές επί δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της παρούσας, δεν αποφάσισε να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος. Η διαιώνιση της αναρχίας, το κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, η φυγομαχία και οι πελατειακές σχέσεις, είναι θεωρούμε άρρηκτα συνδεδεμένες και με την παρούσα Δημοτική αρχή.
Θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση την επικαιροποίηση του σχεδίου πόλεως στο Καρλόβασι και την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων αυτού. Φυσικά έχουμε ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση εκπόνησης και δημοσίευσης σε ΦΕΚ του νέου Χωροταξικού Σχεδίου (Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο-ΤΠΣ, πρώην ΣΧΟΟΑΠ) που περιλαμβάνει και την οριοθέτηση οικισμών και για τη ΔΕ Καρλοβασίων, όπως συνέβη στη ΔΕ Μαραθοκάμπου.
Χωρίς να απλουστεύουμε τα πράγματα και με επίγνωση των δυσκολιών της επίλυσης στρεβλώσεων δεκαετιών, είμαστε ωστόσο αποφασισμένοι να ανοίξουμε πλήρως το ζήτημα και να αρχίσουμε άμεσα με μελέτες και παρεμβάσεις να προχωρούμε, χωρίς φόβο και πελατειακές λογικές, στον εξ ορθολογισμό της κατάστασης.
Υστερόγραφο:
Ενημερώνουμε τους πολίτες ότι έχει δημοπρατηθεί από της 27.7.2022 από το ΤΕΕ (στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΝ για ανάθεση συνολικά 229 μελετών ΤΠΣ σε όλη τη χώρα ύψους 400 εκατ. € ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης) η εκπόνηση της μελέτη ΤΠΣ για τη Σάμο (ΔΕ Βαθέος, ΔΕ Πυθαγορείου, ΔΕ Καρλοβασίων) συνολικού προϋπολογισμού 1.559.509€ (πλέον ΦΠΑ).
Όμως ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ανάδοχος (μελετητικά γραφεία) μετά από 1 και πλέον χρόνο από τη δημοπράτηση. Αυτονόητη θεωρούμε την αδιάκοπη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής προς την κατεύθυνση της γρήγορης και τεκμηριωμένης υλοποίησης και όχι παραπομπής στις καλένδες.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου