Για να αποκαλύψουμε «νέους κόσμους» στο σύμπαν, πρέπει λοιπόν να βασιστούμε στη μελέτη του αμυδρού φωτός που εκπέμπεται από τα μακρινά άστρα και να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες σε αυτό.
Οι αστρονόμοι είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές του σύμπαντος, και εργαλεία τους είναι τα μεγάλα τηλεσκόπια σε απομακρυσμένες βουνοκορφές ή στο διάστημα. Θα συζητήσω πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το σύμπαν χρησιμοποιώντας το καλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Χαρμανδάρης είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία), Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού «Astronomy&Astrophysics» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Έχει σπουδάσει και εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου