@lagosandreas |
«Είναι ευλογία και τύχη να μεγαλώνεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον και μάλιστα σε έναν τόπο ιδιαίτερα ευλογημένο, όπως είναι η Σάμος».Ο κ. Λαγός τόνισε ότι το όνειρό του, το ένα και μοναδικό ήταν η μαγειρική. Από την ηλικία των έξι ετών κατάλαβε και ήξερε τι θα κάνει μεγαλώνοντας, καθώς η ανάγκη συνύπαρξης με την οικογένεια εδραιώθηκε μέσα από το φαγητό, αλλά πέρα από αυτό, ήταν και μια διέξοδος, ένα παιχνίδι πολύ δημιουργικό, η ενασχόληση με τη μαγειρική.
Αν και έχει σπουδάσει και ζαχαροπλαστική, κλίνει έντονα στη μαγειρική λόγω της δημιουργικότητας και της σχετικής ελευθερίας που προσφέρει, σε σχέση με την αυστηρότητα της ζαχαροπλαστικής. Συμπαραστάτες του, όπως ανάφερε ο κ. Λαγός, οι γονείς του, ώστε να καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό του.
Ως ορισμό της καλής μαγειρικής, ο σεφ είπε πως σημαντική είναι η πρώτη ύλη.«Αυτό, που σημαίνει καλή μαγειρική, σημαίνει καλή πρώτη ύλη, καλό προϊόν, με σωστή τεχνική, με το να χρησιμοποιείς και να σέβεσαι αυτό που έχεις στα χέρια σου».
Με τη μητέρα του στη Σάμο |
Η Ελλάδα, έχει εξαιρετικές πρώτες ύλες, τα οποία κρύβουν την παράδοση και την ιστορία κάθε τόπου, τα οποία ο ίδιος θέλει να σεβαστεί και να τα προσφέρει στο ευρύ κοινό, με τον καλύτερο τρόπο και όχι να τα καταστρέψει και να αλλάξει την προσωπικότητα τους.
Σε ηλικία 19 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μεσογειακής Μαγειρικής στην Κρήτη. Συνεργασία με την ομάδα του εστιατορίου «Αριστερά-Δεξιά», η «Τομάτα» στη Σαντορίνη και ο «Αστερίας» στο Sani Resort της Χαλκιδικής όπου ήταν ο head chef, όπου στα 22 διαχειριζόταν 5αστερο ξενοδοχείο. Μια περίοδος αρκετά αγχωτική, η οποία όμως ξεκαθάρισε μέσα του το πως και το τι θέλει να κάνει παρακάτω.
Κατσικάκι γεμιστό - Φωτό: @lagosandreas |
Ως προς το κομμάτι της τηλεόρασης, ο κ. Λαγός εξέφρασε την άποψη ότι όλο αυτό με τις εκπομπές που είχαν αντικείμενο τη μαγειρική, ξεκίνησε με την παγκόσμια κρίση (2009-2010) και την εσωστρέφεια του κόσμου.
Ευλογία είπε ο κ. Λαγός, να ζεις σε έναν τόπο, που μπορεί να σου προσφέρει απλόχερα ό,τι διαθέτει η γη, για το καθημερινό φαγητό, συγκριτικά με τις πόλεις και την αστική ζωή.
«Ένα επιτυχημένο μαγειρικό κόνσεπτ για εμένα θα ήταν να κάνω τη σπιτική κουζίνα του τόπου μου, με τις μνήμες της παιδικής μου ηλικίας. Με πραγματική φωτιά, να τηγανίζω πατάτες, κεφτέδες, τις συνταγές που κάναμε όταν πηγαίναμε στα κτήματα και στα αμπέλια, τα οποία αυτά, ο περισσότερος κόσμος δεν τα έχει γευτεί, δεν τα ξέρει. Απλές συνταγές, οι οποίες όμως είναι τόσο νόστιμες γιατί βασίζονται στην πρώτη ύλη και στην εποχικότητα, που την έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα».
Ο Ανδρέας Λαγός, εργάζεται και δημιουργεί και στο εξωτερικό, μαγειρεύει επίσης, για τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ενώ εκτός από την εκπομπή του στην ΕΡΤ1, ετοιμάζει νέα βιβλία, και διάφορα πρότζεκτ.
Ο Ανδρέας Λαγός, εργάζεται και δημιουργεί και στο εξωτερικό, μαγειρεύει επίσης, για τον διάδοχο του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου πρίγκιπα της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ενώ εκτός από την εκπομπή του στην ΕΡΤ1, ετοιμάζει νέα βιβλία, και διάφορα πρότζεκτ.
«Η μαγειρική, μου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνομαι ελεύθερος, αυτό είναι σημαντικό συστατικό και υλικό, για τη δική μου ψυχοσύνθεση, να αισθάνομαι ότι μπορώ να δημιουργήσω πράγματα με την ψυχή μου, με την καρδιά μου, χωρίς να υπάρχει περιορισμός».
Τα μπουρέκια της Σάμου - Φωτό: @lagosandreas |
Κλείνοντας τη συζήτηση ο κ. Λαγός, πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να τιμάμε τον τόπο μας. Είναι τόσο ξεχωριστός, τόσο μοναδικός και ότι μπορούμε όλοι με τον τρόπο μας, ό,τι και αν κάνουμε, να συνεισφέρουμε στην ανάδειξη αυτού του ξεχωριστού τόπου, γιατί η Σάμος αξίζει να είναι στην καλύτερη θέση».
Πηγή: samostoday.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου