Στο ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης θα πρέπει να καθοδηγούν τις πολιτικές καινοτομίας αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο διευθυντής Δίκαιης και Βιώσιμης Οικονομίας του Joint Research Center (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mikel Landabaso, ενώ ο Ηρακλής Στάμος, ερευνητής, Policy Officer, Urban Analyst του JRC αναφέρθηκε εκτενώς στην πιλοτική δράση Regions2030 και τους σκοπούς υλοποίησής της.
Χρήσιμη ήταν η τοποθέτηση και οι παρεμβάσεις της συντονίστριας της Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Παυλίνας Σπανδώνη, ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με τις Ελληνικές περιφέρειες για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας επίτευξης των ΣΒΑ.
Για τη συμβολή που μπορεί να έχουν τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα σε μια τέτοια προσπάθεια, μίλησαν με σημείο αναφοράς τη δουλειά τους οι Alasdair Reid (Policy Director European Future Innovation System (EFIS) Centre), Suzana Elena Perez (Senior Researcher, Universidad Loyola Andalucía, and SEP Intelligence) και Στέλιος Γκιάλης και Κώστας Γουρζής (Laboratory of Labour Geography, Πανεπιστήμιο Αιγαίου).
Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις των Erce Sengul, David Padron Marrero και Νίκου Κουτσομάρκου, που μοιράστηκαν την εμπειρία της συμμετοχής των Περιφερειών του Αφιόν Καραχισάρ, των Καναρίων Νήσων και της Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα στο πρόγραμμα Regions2030.
Ως αποτέλεσμα της κοινής αποδοχής για το ότι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης όχι απλά πρέπει να τίθενται αλλά πρέπει να μελετάται προσεκτικά η πορεία και τα μέσα επίτευξής τους, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην ημερίδα συνεχάρησαν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την πρωτοβουλία της να συμμετέχει (ως μία από τις 10 περιφέρειες από όλη την Ευρώπη) στην πιλοτική δράση Region2030, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, αλλά και το πως ανταποκρίθηκε ως τώρα στη συμμετοχή της αυτή.
Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της συμμετοχής είναι το Γραφείο Καινοτομίας της ΠΒΑ, που υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Στρογγυλόπουλου και με τη σημαντική συμβολή των στελεχών του, Χάρη Ιατρέλλη, Ανέστη Χατζηδιάκου, Πέγκυς Καρδαλά, Στράτου Σινιόρου και Δημήτρη Ζητιανέλλη, προχώρησε σε μια πολύμηνη αναζήτηση, καταγραφή και ανάλυση δεδομένων για 83 επίσημους και πειραματικούς δείκτες που καλύπτουν όλο το φάσμα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο. Τα δεδομένα αυτά, προέκυψαν από έγκυρες πηγές, μεταξύ των οποίων η ΕΛΣΤΑΤ, η Eurostat, ο ΟΟΣΑ κ.α. ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ερευνητικών του ομάδων, που κοινοποίησαν δεδομένα που είχαν αντλήσει από δικές τους έρευνες, συνθέτοντας με αυτό τον τρόπο ένα αποτέλεσμα που αποτελεί και την πρώτη προσπάθεια μέτρησης και ανάλυσης των ΣΒΑ σε περιφερειακό επίπεδο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Σημειώνεται πως η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων ημερίδων, που θα γίνουν σε όλες τις συμμετέχουσες Περιφέρειες του προγράμματος, έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου