Στο Πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνονταν ονομαστικά και ολόκληρος ο Δήμος Δυτικής Σάμου (Δ.Δ.Σ) με δικαίωμα υποβολής αίτησης ένταξης για όλες του τις επιχειρήσεις λόγω προφανώς της μεγάλης πυρκαγιάς μέσα στα γεωγραφικά του όρια( Μαραθόκαμπος) τον Ιούλιο του 2022.
Πράγματι, υπήρχαν πολλοί επιχειρηματίες του Δ.Δ.Σ που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα διότι πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής προκήρυξης.
Η προβλεπόμενη από το Πρόγραμμα αυτό οικονομική ενίσχυση κυμαίνονταν από 2000 Ευρώ η ελάχιστη μέχρι τις 18000 Ευρώ η μέγιστη.
Πολλές επιχειρήσεις του Δ.Δ.Σ υπέβαλαν αίτημα ένταξης μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες όπως ακριβώς προβλέπονταν από τη σχετική προκήρυξη με κόστος ανά αίτηση από 100-200 Ευρώ για πληρωμή λογιστή.
Αίφνης, εντελώς αναίτια και απροειδοποίητα , περί τις 4/10/2022 εκδόθηκε νέα Απόφαση από τον Υφυπουργό Οικονομικών που, παραδόξως, έθετε τον ΔΔΣ εκτός του προηγούμενου Προγράμματος στο οποίο είχε ενταχθεί μαζί και με άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα που χρειάζονταν οικονομική βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που προέκυψαν από φυσικές καταστροφές. .
Στη νέα απόφαση, δυστυχώς, περιλαμβάνονταν όλοι οι Δήμοι της προηγούμενης πλην του Δήμου Δυτικής Σάμου.
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο αποφάσεων περί τους εκατό επιχειρηματίες του Δήμου Δυτικής Σάμου υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα όπως, άλλωστε, είχαν δικαίωμα.
Μέχρι σήμερα αυτές οι έως τις 4/10/2022 υποβληθείσες αιτήσεις προς ένταξη από επιχειρηματίες του ΔΔΣ δεν έχουν, δυστυχώς, αξιολογηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και θεωρούνται εδώ και εννέα ολόκληρους μήνες ( Σεπτέμβριος 2022 / Ιούνιος 2023) ως ευρισκόμενες υπό καθεστώς αξιολόγησης.
Οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει αίτημα ένταξης είναι περί τις 100 και το κοστολόγιο ένταξης δηλαδή το ποσό που διεκδικούν βάσει του συγκεκριμένου Προγράμματος Ενίσχυσης ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο Ευρώ ,περίπου, χρήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα αδιάθετα στα Ταμεία του συγκεκριμένου Προγράμματος και επομένως μπορούν να διατεθούν σε νόμιμους δικαιούχους.
Πιστεύουμε ότι είναι λογικό, δίκαιο και πρέπον η αξιολόγηση επιτέλους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ώστε όσοι από τους επιχειρηματίες πληρούν τα κριτήρια ένταξης να ενταχθούν και το ταχύτερο να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται.
Η μέχρι τώρα καθυστέρηση είναι υπερβολική έως απαράδεκτη.
Και βέβαια, απ’ όσα γνωρίζουμε , δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ μέχρι τώρα στα χρονικά μια περιοχή να ενταχθεί με Υπουργική Απόφαση σε Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης εξ αιτίας φυσικής καταστροφής και στη συνέχεια με νέα Υπουργική Απόφαση να απενταχθεί και μάλιστα χωρίς καμμιά αιτιολόγηση προς τους επιχειρηματίες που ζημιώθηκαν όχι μόνο από τις συνέπειες της θεομηνίας αλλά και από τα λογιστικά έξοδα για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης.
Τα εύλογα και δικαιολογημένα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα αυτά είναι τα εξής:
1) Για ποιους λόγους απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων ο πυρόπληκτος και συνάμα σεισμόπληκτος και πλημμυροπαθής Δήμος Δυτικής Σάμου;
2) Τι προτίθεται να πράξει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών εν όψει της μεγάλης καθυστέρησης των διαδικασιών αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμής βάσει των αιτήσεων ένταξης που έχουν υποβάλλει, εμπρόθεσμα και νόμιμα, το 2022 οι επιχειρηματίες του Δήμου Δυτικής Σάμου αμέσως μετά την προκήρυξη του πρώτου Προγράμματος Ενίσχυσης που συμπεριελάμβανε και τον συγκεκριμένο Δήμο;
Τονίζουμε ότι ανάλογα αιτήματα ένταξης ανά την Ελλάδα αλλά και στη Σάμο που υποβλήθηκαν ακόμα και στις αρχές του 2022 δηλαδή πολύ πιο νωρίτερα από τα των επιχειρηματιών της Δυτικής Σάμου αξιολογήθηκαν, όσα πληρούσαν τις προϋποθέσεις εντάχθηκαν και έγινε η εξόφλησή τους τον Μάρτιο του 2023.
Για όλα αυτά όπως και για πολλά άλλα προβλήματα της Σάμου ο βουλευτής κ. Στεφανάδης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδιαφόρησαν πλήρως την τετραετία που πέρασε.
Δεν πάει άλλο.
Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι προφανής για καλύτερες μέρες στον τόπο μας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου