Και ρωτάμε εμείς; Οι αγρότες στη Σάμο, ίδιας περιφέρειας με το νησί της Λέσβου, είναι δεύτερης κατηγορίας αγρότες; Καλώς αποζημιώθηκαν οι συνάδελφοί μας και πίεσαν τους αρμόδιους προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς εδώ στη Σάμο τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει αντιμέτωποι με καύσωνες, λειψυδρία, καταστροφή από δάκο. Είναι ώρα να μας λάβουν κι εμάς υπ’ όψιν! Πόσο μάλλον όταν την τελευταία χρονιά ήρθαμε αντιμέτωποι και με αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος στα λιοτρίβια από 14% στο 18% και παρά τις παρεμβάσεις μας στους ελαιοτριβείς, σε Βουλευτή, Περιφέρεια και Δήμους, απάντηση ακόμα δεν έχουμε λάβει. Επιπλέον, ενώ ήταν να πληρωθούμε την επιδότηση για τις συνδεδεμένες (διατήρηση παραδοσιακής ελιάς στα νησιά του Αιγαίου κα) που πληρωνόμασταν μέχρι τέλη Μαρτίου, ακόμα δεν έχει μπει στους λογαριασμούς μας τίποτα.
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την άμεση ενίσχυσή/αποζημίωσή μας για την ακαρπία των ελαιώνων μας για τη χρονική περίοδο 20-21 όπως στο νησί της Μυτιλήνης, ενώ δε σταματάμε να διεκδικούμε: μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, την αναπλήρωση του εισοδήματός μας, αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ για προστασία από κάθε φυσική καταστροφή και νόσο, τη μη περικοπή των επιδοτήσεών μας, τη μη περικοπή των βασικών ενισχύσεων, τη μη κατάργηση του πρασινίσματος, τη μη περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα, και γενικότερα στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.
Συνεχίζουμε με συντονισμό της δράσης μας με τους αγροτικούς Συλλόγους ειδικά στην Περιφέρειά μας.
Επιπλέον σύντομο σχόλιο: Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Σάμου για να οργανωθεί ημερίδα για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τη σύνδεσή της με τον τουρισμό και τη διατροφή. Σταθερή τοποθέτησή μας στις συγκεκριμένες συσκέψεις είναι ότι όσο δε βάζουν οι δήμοι, η Περιφέρεια, βουλευτές φρένο στην κατάσταση (νέα ΚΑΠ της ΕΕ) που σταθερά τα τελευταία χρόνια μας θέλει έξω από τα χωράφια μας και οδηγεί σε μείωση των κοπαδιών, και δε συζητάμε ουσιαστικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, στο τέλος οι παραγωγοί θα είμαστε απλά μια φωτογραφία σε καρτ-ποστάλ για τις αναμνήσεις των τουριστών…
Σημείωση: Οι αγρότες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 6987851316 – 6979912819 – 6972070439 - 6987657771και στο e-mail του συλλόγου agrosylsamou@gmail.com.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου