Από τη μεριά μας ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και παρευρεθήκαμε, ενημερωθήκαμε διά ζώσης για άλλη μια φορά και καταθέσαμε την ολόθερμη στήριξη της Δημοτικής παράταξης «η Σάμος αλλάΖΕΙ» στο έργο, την προσφορά και στις προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου.
Οι εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούν στην ουσία το προσωρινό καταφύγιο και έχουν αναλάβει τη φροντίδα των εγκαταλειμμένων ζώων συντροφιάς, διαθέτοντας χρόνο και χρήμα και με σειρά ανακοινώσεων έχουν τεκμηριώσει την ακαταλληλότητα του χώρου να κατασκευαστούν εκεί οι εγκαταστάσεις του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με 300.000 € από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
Η επίσκεψη στο χώρο αποκάλυψε και την εγκατάλειψη της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του ΧΥΤΑ, ο οποίος από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε φαίνεται να λειτουργεί ως ανοιχτή χωματερή.
Από τον Ιούλιο του 2022 ζητήσαμε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απορρίψουμε την αναγκαστική εκχώρηση της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Σάμου στην ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ (σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4954/9.7.2022) με τον οποίο οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου εντάσσονται υποχρεωτικά ως μέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Νομού Χίου Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ. Α.Ε.».
Τότε η δημοτική αρχή υπερθεμάτισε στην πιστή εφαρμογή του νόμου (αποκαλύπτοντας την εκ των προτέρων σιωπηρή συναίνεση και αποδοχή του κυβερνητικού σχεδιασμού) και την μεταφορά της δημοτικής αρμοδιότητας και περιουσιακών στοιχείων του Δήμου στη ανώνυμη εταιρεία ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, πιστεύοντας ότι αν εκχωρηθεί ο τομέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στον ιδιωτικό τομέα θα λειτουργεί καλύτερα. Στην πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέθεσαν τις μεγάλες αυξήσεις που θα πληρώσουν οι δημότες μας για τη διαχείριση των αποβλήτων, για μια προβληματική διαχείριση πλέον, που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Είναι γνωστό, ότι οι ανοιχτές χωματερές απαγορεύονται εδώ και πολλά χρόνια και επισύρουν μεγάλα πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μη συμμόρφωση.
Καλούμε την ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, αλλά και τους Δήμους Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου, που είναι μέτοχοι πλέον στη ΔΙΑΝΟΧ ΑΕ, να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του νησιού, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν και να αναπτύξουν παντού το σύστημα συλλογής και διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων με ανάπτυξη και εδώ του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου