Περιγραφικά ανέφερα σε εκείνο το άρθρο ότι ο κότινος φτιαγμένος από κλαδιά ελιάς, το αρχαιότερο ελληνικό σύμβολο, πριν ακόμη γεννηθεί η Δημοκρατία, με το οποίο οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τιμούσαν αθλητές, ποιητές, στρατηγούς και κάθε αριστεύων, βρίσκεται σήμερα να εκτιμάται σε όλο τον κόσμο και να κοσμεί πανεπιστήμια και κοινοβούλια, θέατρα, παλάτια και να τιμάται κάθε τι που αριστεύει. Και ενώ βρίσκεται στο Κογκρέσο και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, είναι λυπηρό να μη βρίσκεται στην αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Ως γνωστόν, φέτος την 17η Μαΐου, ο πρωθυπουργός μας παρευρέθηκε και μίλησε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταχειροκροτούμενος επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ιδίως όταν αναφέρονταν στον ελληνικό πολιτισμό. Είπε μάλιστα ότι «όταν βρίσκομαι εδώ είναι σαν να βρίσκομαι στην Ελλάδα, λόγω του ότι πέριξ ημών υπάρχουν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού και Έλληνες».
Πράγματι, στην αίθουσα του Κογκρέσου του Αμερικανικού Κοινοβουλίου, το βήμα των ομιλητών κοσμείται με τα ελληνικά σύμβολα, δηλαδή έμπροσθεν αυτού, από οκτώ κότινους. Παραπλεύρως του βήματος του ομιλούντα, αντί για σωματοφύλακες, οι παντοτινοί πνευματικοί φρουροί, «τα ειρηνικά κλαδιά σύμβολα της νίκης και του επαίνου». Και άνωθεν αυτών, πάλι κλάδοι ελαίας. Δηλαδή τα αιώνια ελληνικά πνευματικά σύμβολα. Παρόμοιοι κότινοι κοσμούν τον θόλο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.
Γράφοντας τις τρεις επιστολές, τα τρία τελευταία χρόνια, ζητούσα.
Πρώτον. Η αίθουσα του Κοινοβουλίου της Βουλής των Ελλήνων να συμπληρωθεί -να διακοσμηθεί- με κότινους. Ίσως, ατενίζοντάς τους οι βουλευτές μας, θα αποβλέπουν στο να τιμηθούν με ένα κότινο.
Δεύτερον. Να συμπεριληφθεί, είτε ως κλάδος ελαίας είτε ως κότινος, σε όλες τις αθλητικές ενδυμασίες, για να θυμίζει στους φιλάθλους ότι απώτερος σκοπός του αθλήματος είναι η Ειρήνη.
Και τρίτον. Επειδή ο κότινος υπήρξε, μαζί με το σταυρό, τα μέλη της Ελληνικής Σημαίας που είχανε δημιουργήσει οι τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας το 1814 στην Οδησσό, πάνω στην οποία επί οχτώ χρόνια ορκίζονταν αυτοί που θα οργάνωναν την επανάσταση και στη συνέχεια πολέμησαν, και η οποία με τον κότινο συμπεριλαμβάνει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους, πρότεινα να επανέρθει ο κότινος επ’ αυτής, γιατί στην υπάρχουσα σημαία που βλέπουμε, μέχρι και που δακρύζουμε, όταν προστεθεί ο κότινος θα αισθανόμαστε τρισευτυχισμένοι.
Ευτυχώς που μας βγάζει ασπροπρόσωπους το σύμβολο της σημαίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, με κότινο και σταυρό, καθώς και η αίθουσα απονομής βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών, όπως βλέπουμε στην πρόσφατη φωτογραφία, όπου τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κοσμημένη με κότινους.
Τις επιστολές που δημοσίευσα απέστειλα και σε 20 ευυπόληπτα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, έχω πάρει απάντηση και μάλιστα ενθαρρυντική από δύο πρόσωπα. Ένα θρησκευτικό και ένα πολιτικό. Έχω υπομονή και αναμένω. Άλλωστε, αναλογικά, μέχρι στιγμής είμαι εκεί σε αριθμό που από τους 10 λεπρούς ένας επέστρεψε και είπε ευχαριστώ στον θεάνθρωπο Χριστό.
Αλήθεια, είναι σίγουρα αναγκαιότατα τα Γαλλικά Ραφάλ και τα Αμερικάνικα F-35 για να υπερασπίσουμε τα σύνορά μας. Δεν πρέπει όμως κι εμείς να αξιοποιήσουμε την ισχύ του ελληνικού πολιτισμού; Την ξέρουμε; Την έχουμε αξιοποιήσει; Όπως δείχνουν οι καταστάσεις δύο αιώνων… ελεύθερου κράτους, ΟΧΙ!
Από την έντυπη έκδοση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου