Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Λήμνου και Χίου.
Γ. Πατούλης: «Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από το ΕΔΔΥΠΠΥ, αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στη στήριξη προγραμμάτων που στοχεύουν στη προαγωγή της υγείας των πολιτών».
Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στην Ημερίδα, συμμετείχαν νοσηλευτές, γονείς, εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής που ανήκουν στους Δήμους Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Λήμνου, και Χίου.
Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, ο οποίος δήλωσε: «Τόσο η ορθή χρήση των αντιβιοτικών όσο και η σημασία ανάδειξης του εμβολιασμού αποτελούν θέματα επίκαιρα και σημαντικά για τους συμπολίτες μας και ειδικά για την σχολική κοινότητα.»
Επίσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την συνεργασία που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα υλοποίησης τέτοιων δράσεων με στόχο στην σωστή ενημέρωση και την εκπαίδευση των δημοτών μας σε θέματα υγείας. «Ειδικά αυτή την χρονική περίοδο που διανύουμε που τα ζητήματα του εμβολιασμού και των αντιβιοτικών είναι στο προσκήνιο, είναι απαραίτητο να δοθούν οι απαραίτητες επιστημονικές οδηγίες ώστε οι πολίτες μας να θωρακίσουν με τον καλύτερο τόπο τον οργανισμό τους και κατ΄ επέκταση της ζωής τους.»
Επιπρόσθετα, απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ιωάννης Ποντίκας, ο οποίος δήλωσε "O Δήμος Λήμνου μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., συμβάλει στην προαγωγή, προάσπιση, πρόληψη και προστασία της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν χρέος να υποστηρίζουν ενέργειες οι οποίες είναι προς όφελος των πολιτών Ευχαριστούμε τους δημότες μας που στηρίζουν τις δράσεις μας καθώς και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας για την συνεχή συμμετοχή του σε τόσο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες". Και φυσικά ευχαριστούμε το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που ενέταξε τον Δήμο μας στις πολλές και σημαντικές δράσεις του, οι οποίες μας δίνουν την ευκαιρία να είμαστε πιο κοντά στους δημότες μας σε θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας τους."
Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Χίου ο κ. Γεώργιος Πατεριμός, ο οποίος δήλωσε “Στόχος μας είναι η ενημέρωση των παιδιών τα οποία μεγαλώνοντας θα χτίσουν μια κοινωνία πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, υιοθετώντας υγιείς συνήθεις και συμπεριφορές”
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Μέσα από αυτές τις ημερίδες ο πρωταρχικός μας σκοπός, είναι να κατανοήσουν οι δημότες τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Οι Ειδικοί Ιατροί είναι εδώ για να απαντήσουν σε ερωτήματα, αλλά και να μεταδώσουν έγκυρα τις πληροφορίες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και να αναδείξουν την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά μας».
Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη των Δήμων και δήλωσε: «Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία του εμβολιασμού είναι εξέχουσας σημασίας. Η άσκοπη κατανάλωσή των αντιβιοτικών μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα αναπτύσσοντας αντοχή των μικροβίων. Η θετική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών είναι ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα για την επίτευξη του σκοπού του Δικτύου».
Η Καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και η Ειδική Ιατρός κυρία Ευθυμία Γιαννιτσιώτη, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη του Τμήματος COVID-19 TZANEIO ΓΝ Πειραιά, Διευθύντρια ΕΣΥ Δ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ , η απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.
Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Ειδικοί Ιατροί τόνισαν:
Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”
Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Δίκτυα Υγιών Πόλεων, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλουανέφερε ότι: "Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 51 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές"
Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κυρία Ιωάννα Πατρώνη, Γενική Γραμματέας από το Δήμο Δυτικής Σάμου, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κυρία Αγγελική Ντανάκα Επισκέπτρια Υγείας από το Δήμο Χίου.
Το παιδικό παραμύθι "Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη" το παρουσίασε η κυρία Ελένη Καραγιαννάκη, Κοινωνική Λειτουργός από το Δήμο Λήμνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου