Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα
Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 παρέχει την καλύτερη προληπτική προστασία κατά της λοίμωξης, της σοβαρής ασθένειας, της απώλειας ζωής και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της ασθένειας. Παρόλο που ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονική ζωή, διασφαλίζουμε, παράλληλα, ότι τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία όσων έχουν μολυνθεί.
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της Covid-19 στηρίζει την ανάπτυξη και τη διαθεσιμότητα φαρμάκων, μεταξύ άλλων και για τη θεραπεία της «μακράς Covid», συμπληρώνοντας έτσι τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Από την έναρξη της στρατηγικής, έχουν ήδη δρομολογηθεί αρκετές «κυλιόμενες αξιολογήσεις» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και συμβάσεις κοινής προμήθειας για φάρμακα κατά της COVID-19. Στόχος είναι να εγκριθούν τουλάχιστον τρία νέα φαρμακοθεραπευτικά μέσα πριν από το τέλος του 2021. Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη εκδώσει επιστημονικές συμβουλές για την ανάπτυξη πάνω από 75 φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μικρών μορίων και μονοκλωνικών αντισωμάτων, αντιιικών και ανοσορρυθμιστικών φαρμάκων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί επίσης διάφορες αιτήσεις αδειοδότησης για τη θεραπεία της COVID-19.
Η Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο 10 πιθανών φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19. Ο κατάλογος βασίζεται σε ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές και επικεντρώνεται σε υποψήφια φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 τα οποία είναι πιθανό να εγκριθούν και, ως εκ τούτου, να διατεθούν σύντομα στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα εν λόγω φαρμακοθεραπευτικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό για τη θεραπεία ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τα εν λόγω 10 θεραπευτικά μέσα είναι τα ακόλουθα:
Αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι τα πλέον αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια της λοίμωξης:
Ronapreve, συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, κασιριβιμάμπης και ιμντεβιμάμπης, από τις Regeneron pharmaceuticals και Roche.
Xevudy (σοτροβιμάμπη) από τις Vir Biotechnology και GlaxoSmithKline.
Εvusheld, συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, τιξαγεβιμάμπης και σιλγαβιμάμπης, από την AstraZeneca.
Αντιιικά από το στόμα προς χρήση το συντομότερο δυνατόν μετά τη λοίμωξη:
Molnupiravir, από τις Ridgeback Biotherapeutics και MSD.
PF-07321332 από την Pfizer.
AT-527 από τις Atea Pharmaceuticals και Roche.
Ανοσορρυθμιστές για τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών:
Actemra (τοσιλιζουμάμπη) από τη Roche Holding.
Kineret (ανακίνρα) από τη Swedish Orphan Biovitrum.
Olumiant (μπαρισιτινίμπη) από την Eli Lilly.
Lenzilumab από την Humanigen.
Πηγή: Επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου