Στόχος του Φεστιβάλ, τα 11 προηγούμενα χρόνια, ήταν η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού (κυρίως των μικρών παραγωγών), καθώς και των προϊόντων κυψέλης, στο καταναλωτικό και στο εμπορικό κοινό, αλλά και στους χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον, αποτελούσε τον τόπο συνάντησης, για τη σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, μεταξύ των παραγωγών αφενός και των επιχειρήσεων διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού αφετέρου.
Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω του covid, το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, με μία διαφορετική φιλοσοφία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν επιλεγμένες μελισσοκομικές Περιφέρειες της χώρας, με ομαδικά περίπτερα, εντός των οποίων φιλοξενήθηκαν δείγματα των προϊόντων μελισσοκομίας της περιοχής τους.Η φυσική παρουσία επιχειρηματιών και παραγωγών, καθώς και οι λιανικές πωλήσεις, σε αντίθεση με την τακτική των προηγουμένων ετών, δεν επιτρεπόταν.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετείχε με ένα ενιαίο περίπτερο 30 τ.μ., στο οποίο εκτέθηκαν ομαδικά, αλλά διακριτά, τα μελισσοκομικά προϊόντα, από όλα τα νησιά των 3 Περιφερειακών Ενοτήτων.
Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής, είχε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, η οποία εκπροσώπησε και τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη. Την οργάνωση της παρουσίας των μελισσοκομικών επιχειρήσεων, είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο πλαισίωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εθελόντριες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κ.κ. Χρυσάνθη Καλλονιάτη, Ευστρατία Καρυοφύλλη, Άννα Κουνιάρη και Νίκη Σερέτη.
Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferryboats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με την Αττική, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “LΕSVOSCAR RENTAL”.
Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιήθηκε και το ετήσιο συνέδριο ελληνικής μελισσοκομίας, τις εργασίες του οποίου παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά, πέραν των επαγγελματιών μελισσοκόμων απ’ όλη την Ελλάδα, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων μελισσοκομικών φορέων της χώρας. Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, μεταξύ των άλλων επισήμων, επίσημο χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και παρά τις δυσκολίες που υφίστανται λόγω της πανδημίας, στο κεντρικό stageτης έκθεσης και με την επιμέλεια του καταξιωμένου executive chef κ. Θωμά Λαζανά, διεξαγόταν κατά τακτά διαστήματα μαγειρικές επιδείξεις ελληνικών συνταγών, των οποίων βασικό συστατικό είναι το μέλι. Χρησιμοποιώντας τα μελισσοκομικά, καθώς και άλλα συμπληρωματικά προϊόντα του Βορείου Αιγαίου (π.χ. τυροκομικά), παρουσιάστηκαν αρκετές γλυκές, αλλά και αλμυρές, παραδοσιακές και gourmet συνταγές με βάση το μέλι (όπως το “superfood” γλύκισμα “τυροπιτάκια με λαδοτύρι και μέλι”).
Οι 10 επιχειρήσεις μελισσοκομίας από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα μέλισσας, πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α., ήταν:
1. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ”: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
2. “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ … ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
3. “LESVOS HONEY”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΝΤΟΥ
4. “ΜΕΛΙ ΕΝΑ”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΚΟΡΔΟΥΤΗ
5. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ “Ο ΙΚΑΡΟΣ”: ΑΓΝΑ ΜΕΛΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΧΥΛΑ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΟΜΠΑΡΔΑ
6. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΕΣΒΟΥ
7. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΜΝΟΥ
8. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΣΑΜΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΑ
9. “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΙΟΥ”: ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΧΙΟΥ
10. “ΜΕΛΟΣΤΑΓΜΑ”: ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΕΣΒΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΕΡΟΥ
Η αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Άννη Ανδρεάδου, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων μελισσοκομίας των νησιών, μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσε: «Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας των νησιών του. Το ξηρό και σχετικά άνυδρο κλίμα που επικρατεί στα νησιά μας, καθώς και η εξαιρετική βιοποικιλότητα της χλωρίδας, συντελούν στην παραγωγή μελιού άριστης ποιότητας. Για το λόγο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές, πρωτοστατεί παγκοσμίως και σε όλα τα επίπεδα, σε ότι αφορά στις εξαγωγές μελισσοκομικών προϊόντων, η Π.Β.Α. οφείλει να στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα, δράσεις σχετικές με τον ευπαθή αυτό κλάδο, τουλάχιστον στο σκέλος της εμπορίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί δυναμικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου