Την κεντρική ομιλία έκανε η Νανά Νικολάου, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, όπου αρχικά εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στον παλικαρίσιο αγώνα που δίνουν οι λιμενεργάτες της COSCO, που ύστερα από 7ήμερη απεργία δικαιώθηκε η πλειοψηφία των αιτημάτων τους. Χρειάστηκε γι’ αυτό να θρηνήσουμε ένα νεκρό εργάτη, όπως και στη Θεσσαλονίκη τον διανομέα της Wolt που δούλευε με το συνεργατικό μοντέλο που ορίζει ο νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη.
Η ομιλήτρια εστίασε σε βασικά σημεία του νόμου, όπως η κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, την απλήρωτη δουλειά, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, το άθλιο καθεστώς της τηλεργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Ταυτόχρονα, περιέγραψε την κατάσταση που έχει επέλθει το νησί μετά το φονικό σεισμό της 30ης Οκτώβρη με τους σεισμόπληκτους να μένουν σε σπίτια με ακριβά ενοίκια και η στεγαστική συνδρομή να παραμένει πολύ μικρή και εκπρόθεσμη, ενώ συναντούν σοβαρές δυσκολίες για να βρουν και να πληρώσουν μηχανικό που θα ολοκληρώσει τη μελέτη για την επισκευή των σπιτιών τους με το ίδιο το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα σε αυτό. Έγινε αναφορά στην ανάγκη να επισκευαστούν άμεσα τα σχολεία που έπαθαν ζημιές από το σεισμό, να αναγερθούν νέα και να μη γίνει μονιμότητα το μάθημα σε κοντέινερ, αλλά και την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, μόλοι λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων, δρόμος στα Αυλάκια.
Τέλος, έγινε κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο να ενταθούν οι προσπάθειες σε διάφορους χώρους για την επιτυχία των αρχαιρεσιών (Ξενοδοχοϋπάλληλοι-Επισιτισμός-Τουρισμός, Μουσικοί, Χειριστές κλπ) ενώ άμεσα να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, συσκέψεις, συντονισμό με τα μέλη, νέες εγγραφές στα σωματεία. Να πάρουν αποφάσεις ότι δε θα καταθέσουν μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις στο κράτος που θέλει να φακελώσει τους αγωνιστές και να δώσουν τη μάχη ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να δοθεί μεγάλη απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου