Επίθεση που ο «νόμος Χατζηδάκη» έδωσε άλλο αέρα στην εργοδοσία για να την εντείνει αφού αυτή την στιγμή οι εργαζόμενοι και στο νησί μας βρίσκονται ευάλωτοι σε εργασιακές συνθήκες όπως η 7ήμερη εργασία ιδιαίτερα στους εποχικούς, οι εξαντλητικές βάρδιες, οι ατέλειωτες ώρες τηλεργασίας, με μισθούς πείνας, ενώ χτυπάει τη συνδικαλιστική δράση και τη λειτουργία των σωματείων.Με βάση αυτή την κατάσταση οι παρευρίσκοντες συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις των σωματείων, των φορέων και των συλλόγων τους ώστε να στηρίξουν την κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο για την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ. Αντίστοιχες δράσεις γίνονται και σε όλη τη χώρα ώστε η μέρα αυτή να είναι σταθμός δράσης για την προετοιμασία πανελλαδικής απεργίας το επόμενο διάστημα.
Στην εισήγησή της η πρόεδρος Βάσω Βρυνιώτη επεσήμανε το ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το φονικό σεισμό που έπληξε το νησί μας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, ενώ ανέδειξε ζητήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν βρει λύση όπως το γεγονός ότι υπάρχουν κτίρια και ιδιαίτερα σχολεία που δεν έχουν επισκευαστεί και οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, οι υπηρεσίες διαχείρισης των φακέλων των πληγέντων που είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με δικούς τους πόρους να κάνουν κάποιες επισκευές για να μπορέσουν να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ υπάρχουν συνάδελφοι που έχασαν τις δουλειές τους και δεν υπήρξε μέριμνα να λάβουν επίδομα στήριξης για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
Παράλληλα τονίστηκαν τα θέματα της υγείας – πανδημίας και ο αγώνας που δίνουν τόσο οι υγειονομικοί για το δικαίωμα στη δουλειά τους αλλά και στο πώς ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας αλλά και με την επίταξη ακόμα του ιδιωτικού τομέα (ιδιαίτερα των ΜΕΘ) ώστε να μη θρηνούμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς.
Στη συνέχεια μέσα από ερωτήσεις και τοποθετήσεις ήρθε εικόνα από τα σωματεία, τους φορείς και τους συλλόγους. Έτσι από το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων ο πρόεδρος Μάριος Βαλωμένοςτόνισε την απόφαση του ΔΣ απέναντι στον εκβιασμό και τον εκφοβισμό του νόμου Χατζηδάκη για το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων είναι στο σωματείο με το ηλεκτρονικό μητρώο, ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανένα όνομα, κανένα προσωπικό στοιχείο σε ηλεκτρονικές λίστες. Παράλληλα, συμμετέχοντας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εκ μέρους του Ε.Κ.Σ. έφερε εικόνα από τα σχολεία ότι πέρα από αυτές καθαυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξ αιτίας του σεισμού, υπάρχουν παιδιά που ρισκάρουν καθημερινά να φτάσουν στα σχολεία μέσα από γκρεμισμένα κτίρια που δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί, ότι είναι απαράδεκτο σε συνθήκες πανδημίας που θα έπρεπε να μικραίνουν τα σχολικά τμήματα λόγω συνωστισμού, να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με την συγχώνευση τμημάτων και ότι το ίδιο απαράδεκτο είναι να γίνεται μείωση των ωρών εργασίας στις σχολικές καθαρίστριες.
Η πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων – επισιτισμού – τουρισμού συναδέλφισσα Μαρία Αξιώτη έφερε εικόνα από τη δράση του σωματείου και τις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο κλάδο, όπου οι συνάδελφοι έχουν να βιώσουν δυσκολίες τον φετινό χειμώνα αφού ακόμα και αυτά τα 400€ που παίρνουν για 3 μήνες κινδυνεύουν να τα χάσουν, ενώ πολλοί συνάδελφοι έμειναν φέτος χωρίς δουλειά με τους υπόλοιπους που εργάστηκαν να «φτύνουν αίμα» από την εντατικοποίηση. Προχωρούν, δε, σε Γενική Συνέλευση στις 29/10, 10πμ στο Εργατικό Κέντρο και αρχαιρεσίες τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη.
Μέλη της διοίκησης από το σωματείο Συνταξιούχων ανέφεραν την πρόσφατη παρέμβασή τους στο Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου για την ανάγκη κατάλληλου μηχανολογικού ιατρικού εξοπλισμού ώστε να γίνονται όλες οι εξετάσεις δωρεάν στο νοσοκομείο (μαγνητική τομογραφία, γαστροσκοπήσεις και κωλονοσκοπήσεις, εγχειρήσεις καταρράκτη και όλες τις χημειοθεραπείες).
Παρεμβάσεις και προτάσεις έγιναν και από την πρόεδρο της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Ρούλας Στεφανάκη για την οργάνωση της δουλειάς μας ενόψει της 4ης Νοέμβρη και την ανάγκη κοινού βηματισμού του αντιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού και του εργατικού κινήματος, αλλά και από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών το μέλος του ΔΣ Μαίρυλιν Ευσταθίου που εστίασε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών σε δήμο και περιφέρεια για την ουσιαστική στήριξη των σεισμοπλήκτων και συνολικότερων ζητημάτων των συμπολιτών μας. Την ίδια διαπίστωση έθεσε και ο γραμματέας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Μανώλης Παχυμανώλης για τις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι συνάδελφοι, τόνισαν, την ανάγκη να εμπνευστούν από τον αγώνα των διανομέων της e-food ως τον κλάδο που έδωσε μια συνολικότερη μάχη για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά και που έδειξε για άλλη μια φορά δίνοντας ελπίδα σε όλους τους άλλους κλάδους ότι με ταξική ενότητα κι αλληλεγγύη, με την στήριξη σύσσωμης της κοινωνίας μπορούμε να φέρουμε νίκες για τη βελτίωση των εργασιακών μας συνθηκών, της υγείας μας, της μόρφωσης των παιδιών μας, της ζωής μας συνολικά.
Τέλος, για την κινητοποίηση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και τα σωματεία της Ικαρίας 29/10 στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί, οι εκπρόσωποι από τα σωματεία της Σάμου δήλωσαν απερίφραστα την στήριξή τους και τόνισαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία και στελέχωση όλων των δομών και στη Σάμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου