13 Αυγ 2021

«Η τραγική κατάσταση σε Αττική, Β. Εύβοια και Πελοπόννησο, δεν πρέπει να αποτελέσει ταφόπλακα για τη Σάμο αλλά ευκαιρία»

Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε πολλά μέρη της Ελλάδας, η παράταξη "Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου" με επικεφαλής τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γιάννη Σπιλάνη, δημοσίευσαν κείμενο αναφορικά με το θέμα των πυρκαγιών που δημιουργεί φόβους εκατάλειψης των προβλημάτων της Σάμου που δημιούργησε η μεγάλη σεισμική δόνηση των 7 Ρίχτερ στο νησί.

«Η τραγικότητα της κατάστασης σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, που δυστυχώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, και τα ολέθρια σφάλματα που έφεραν αυτά τα αποτελέσματα, οδήγησαν τη κυβέρνηση να ορίσει δύο γνωστά πολιτικά πρόσωπα, τον Σ. Μπένο και την Α. Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής της προσπάθειας ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών. Ο κ.Μπένος είναι γνωστός από όσα κατάφερε για την ανασυγκρότηση της πόλης στην οποία ήταν Δήμαρχος. Για τον λόγο αυτό ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τον είχαμε καλέσει σε μια διαδικτυακή συνάντηση που οργανώσαμε πριν δυό μήνες με θέμα «Σάμος: η επόμενη μέρα» για να συζητήσουμε μαζί του αλλά και με άλλους καλεσμένους ειδικούς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για το πώς μεθοδεύουμε τόσο την επούλωση των πληγών όσο και τον σχεδιασμό της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του νησιού.

Η τραγικότητα της σημερινής κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για επικοινωνιακά παιχνίδια, ειδικά από τη πλευρά της Κυβέρνησης που έχει τη πολιτική ευθύνη τόσο για την επούλωση των πληγών όσο και για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Αυτό το λέμε πλέον μετά λόγου γνώσεως, αφού βιώνουμε την εγκατάλειψη της Σάμου από τη κυβέρνηση για τους παρακάτω λόγους:

- Πρώτο, γιατί δεν υπέβαλε αίτημα για κοινοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές.

- Δεύτερο, γιατί ελάχιστα από τα χρήματα που εξήγγειλε ότι βρίσκονται στη διάθεση του νησιού έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα με δική της ευθύνη αφού δεν στελέχωσε τις κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να ασχοληθούν με τις άδειες κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτιρίων, τις αποζημιώσεις κατοίκων για ενοίκια και επιχειρηματιών που έπαθαν ζημιές, τις νέες άδειες ανοικοδόμησης κλπ, αλλά ούτε και τις τοπικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας.

- Τρίτο, γιατί αρνήθηκε να γίνει η όποια συζήτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Σάμου αρκούμενη στη φράση που είπε ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το νησί ότι «η Σάμος άντεξε».

- Τέταρτο γιατί ο τοπικός συντονιστής που όπως φαίνεται ορίστηκε από τον βουλευτή για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους ώστε να αποφευχθεί η γενική κατακραυγή από τις κάθε είδους καθυστερήσεις, δεν υποστηρίχθηκε από τη Κυβέρνηση και παραιτήθηκε ήδη.

Την προσπάθεια αυτή την συνεχίζουμε ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ μόνοι από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου όπως φάνηκε και στη 1η συνεδρίαση της σχετικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενεργοποιήθηκε 6 μήνες μετά την αρχική απόφαση που εμείς προκαλέσαμε. Στη συνεδρίαση αυτή ήταν προφανής η προσπάθεια κάλυψης του κ.Μουτζούρη και των κυβερνητικών συνοδοιπόρων πίσω από την έλλειψη αρμοδιότητας και προσωπικού, ενώ η πραγματική αιτία είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης «να σπάσουν αυγά».

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, με δεδομένο ότι τα προβλήματα από τα φυσικά φαινόμενα θα είναι στο μέλλον ακόμη περισσότερο συχνά και έντονα, ζητάμε:

- Να αναβαθμιστεί ο μηχανισμός κρατικής συνδρομής (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών - ΔΑΕΦΚ) σε Γενική Γραμματεία με ικανή στελέχωση, αρμοδιότητες και πόρους.

- Να αλλάξει η νομοθεσία που αφορά στις αποζημιώσεις των πληγέντων με διεύρυνση των φυσικών αιτίων που προκαλούν ζημιές (πχ. ανεμοστρόβιλοι όπως αυτοί που έπληξαν πρόσφατα τη Λέσβο, θαλάσσια ρύπανση που έπληξε τη Λήμνο κλπ) επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κατάσταση, αλλά και με τον αποκλεισμό των ιδιωτικών τραπεζών από τη σχετική διαδικασία, αφού γνωρίζουμε ότι δεν ανταποκρίνονται, και την αξιοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη ενεργοποίηση εκπόνησης τοπικού σχεδίου ανασυγκρότησης της πληγείσας περιοχής με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνδρομή της κεντρικής διοίκησης και ειδικών. Να θυμίσουμε ότι ο κ.Μπένος που πέτυχε όσα πέτυχε ήταν τότε Δήμαρχος Καλαμάτας και ήξερε τον τόπο του και τους ανθρώπους του.

Γιάννης Σπιλάνης

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθυνόμαστε σε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, στα κόμματα της Βουλής και κυρίως στη Κυβέρνηση ώστε να «αξιοποιήσουν» την τεράστια ανθρώπινη, οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή που βιώνουμε όλοι μας ανεξάρτητα από το που καταγόμαστε και στο που μένουμε, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα θεσμικό πλαίσιο και μηχανισμό δράσης ανάλογο του προβλήματος. Ζητάμε επίσης να υπάρξει και αναδρομική ισχύ του πλαισίου αυτού και να συμπεριλάβει περιπτώσεις όπως αυτή τη Σάμου, της Ελασσόνας, της Κρήτης, της Βρίσας, της Κεφαλλονιάς κλπ.

Τέλος ζητάμε να αλλάξει όλη η φιλοσοφία της Πολιτικής Προστασίας όπως αποτυπώνεται στο εντελώς ακατάλληλο νόμο, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, που ψήφισε το 2020 η Κυβέρνηση και να δοθεί έμφαση στη πρόληψη σε συνδυασμό με τη διαχείριση περιβάλλοντος και όχι στην εκ των υστέρων παρέμβαση που είναι κοστοβόρος και αναποτελεσματική.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required