«Άθικτοι Οίνοι»: Η νέα τάση στην οινική αγορά που κατακτά ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές, σε όλον τον κόσμο. «Βουνίτης», «Προφήτης» και «Ερημίτης»: Η νέα σειρά άθικτων οίνων που μόλις κυκλοφόρησαν από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου, σε τρεις εκδοχές και σε περιορισμένες ποσότητες. Είναι όλοι εσοδείας 2019.
Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμας του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, που έχει πίσω του 90σχεδόν χρόνια λειτουργίας. Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση και ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού, η αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών-μελών του και η εναρμόνιση με τις σύγχρονες οινολογικές τάσεις.
Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία «άσπρο μοσχάτο» η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε μια σειρά πειραματικών προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, δίνει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα ξηρά κρασιά, όπως η σειρά των Άθικτων Οίνων. Αφού κυκλοφόρησαν εδώ και τρία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στην άκρως απαιτητική αγορά της Γαλλίας, ήρθαν πλέον για «να μείνουν» και στην ελληνική αγορά υψηλής εστίασης και σε εξειδικευμένους χώρους οινικής κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΣΣ κ. Γιάννης Σκούτας |
Ο Άθικτος Οίνος «Προφήτης», προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου. Η γεύση του είναι κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως όλοι οι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους. Ταιριάζει με γεύσεις θαλασσινές, όπως γαρίδες, μύδια και οστρακοειδή.
Ο Άθικτος Οίνος «Ερημίτης», προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες. Συνδυάζεται άψογα με όλες τις παρασκευές που περιέχουν μανιτάρια, όπως σουφλέ μανιταριών ή ριζότο αλλά και φιλέτο μοσχαρίσιο με σως μανιταριών.
Για τη δημιουργία των Άθικτων Οίνων, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σε συνεργασία με Γάλλους και Έλληνες ειδικούς, σχεδίασε και διαμόρφωσε εκ του μηδενός ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των εν λόγω οίνων.
Η δημιουργία των κρασιών αυτών, και άλλων που θα ακολουθήσουν, συμβάλλει στη δεδηλωμένη επιθυμία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ωθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου προς τη βιολογική γεωργία και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου σταφυλιού, μέσα από την ανάδειξη των διαφόρων αμπελότοπων (terroir) του νησιού, με στόχο τη διαμόρφωση υπεραξίας που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη.
Στους άθικτους οίνους του Συνεταιρισμού της Σάμου, πίνεις το άγγιγμα του ανθρώπου που αγαπά αυτό που κάνει...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου