22 Απρ 2021

Τα σημεία εισήγησης του Παναγιώτη Χριστόφα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Περιφέρεια

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 ο επικεφαλής της παράταξης ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο, Παναγιώτης Χριστόφας, έκανε την παρακάτω εισήγηση:

Η κατάρτιση των Δασικών Χαρτών και η σύνταξη του εθνικού δασικού κτηματολογίου αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου στη χώρα μας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, του δασικού οικοσυστήματος των νησιών μας.

Η πρόσφατη όμως ανάρτηση των δασικών χαρτών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως και για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες και όχι μόνο, ανέδειξε παραλείψεις και σφάλματα.

Διαπιστώνεται ότι από τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, μέρος τους δεν έχει συμπεριληφθεί στους αναρτημένους χάρτες. Συγκεκριμένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη ευρείες διοικητικές πράξεις, οι οποίες εξαιρούν τις αντίστοιχες εκτάσεις από τις δασικές διατάξεις, είτε μεμονωμένες πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως μη δασικές, που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο π.χ. της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλλουν ενστάσεις, που θα συνοδεύονται από πλήθος δικαιολογητικών για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους, που πολλές φορές είναι αδύνατο να εξευρεθούν, αφού μεγάλο ποσοστό των ακινήτων δε διαθέτουν συμβόλαια προ του 1945.

Διαπιστώνεται επίσης υποστελέχωση και έλλειψη των απαραίτητων πόρων των αρμοδίων Διευθύνσεων Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια απαιτητική διαδικασία.

Επειδή λοιπόν οι αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στα νησιά μας, όπου μεγάλο μέρος τους έχει χαρακτηριστεί δασικό – χορτολιβαδικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και του αγρότες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας των εισοδημάτων τους, καθώς μεταξύ άλλων τα ποσά των επιδοτήσεων συνδέονται με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.

Επειδή το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα (πέρα τα όσα προσφάτως ανακοινώθηκαν) για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ομαλής ολοκλήρωσης του Εθνικού Δασολογίου στην κατεύθυνση όμως της απόλυτης εξασφάλισης των περιουσιών των πολιτών και της ορθής αποτύπωσης της πραγματικότητας.
 
Εισηγούμαστε τα εξής:

  1. Τη διόρθωση λαθών και παραλείψεων (πρόδηλα σφάλματα) που αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, δικαστικών αποφάσεων, οικοδομικών αδειών κ.α., χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερόμενων.
  2. Τη σύνταξη των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να επιλυθούν προβλήματα στην κατεύθυνση μεταξύ άλλων της επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά το αυστηρό πλαίσιο για τις δασικές / χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών.
  3. Να προστατευτούν αναγνωρισμένα δικαιώματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που αφορούν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και εντάξεις σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
  4. Την άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Δασών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό αλλά και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.
  5. Να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους  -με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- ώστε να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα για τη χρήση βοσκότοπων, που ήδη χρησιμοποιούν, για την απρόσκοπτη συνέχεια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει η έκταση στο δασικό χάρτη, με δέσμευση για τη μη μεταβολή του χαρακτήρα -μορφή, της έκτασης. 
  6. Ειδική μέριμνα ώστε να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις και οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών, κατά την εξάμηνη παράταση της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required