30 Μαρ 2021

Ν. Μηταράκης: «Δεν επιτρέπουμε ξανά πέντε χώρες-πέντε νησιά να σηκώσουν το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης»

Την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, υποδέχθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης. 

Μία ημέρα μετά το ταξίδι που πραγματοποίησαν  από κοινού σε Σάμο και Λέσβο  , ο υπουργός επισήμανε πως επρόκειτο για «ένα ταξίδι που επιβεβαιώνει την κοινή βούληση και αποφασιστικότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού». 

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως τανησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος κι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι πέντε μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως είπε, «ηΕλλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, οι Med5, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας. Μέσα από αυτή τη κρίση, όμως, γεννήθηκε μία δυνατή συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην υπουργική συνάντηση της Αθήνας, όπου και επαναβεβαιώσαμε τις κοινές μας θέσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου» ανέφερε. 

Ο υπουργόςεπισήμανε πως η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο.Η αύξηση της συνεργασίαςμε τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καταλυτική σημασία, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις.Πρέπει να προταχθεί η μείωση των επιπτώσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής, και ειδικά στις ακριτικές περιοχές. Ξεκάθαρα δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια. Ποτέ ξανά» τόνισε. 

Όπως σημείωσε, ομηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στημετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο κι αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και όσων δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή τους. Να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος κι αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ιδίως για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να θεσπίσουν έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ο οποίος θα συντονίζεται από την Επιτροπή και θα υποστηρίζεται από σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο Frontex, με στόχο τη διευκόλυνση των επιστροφών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, υπογράμμισε. 

Παράλληλα, ζήτησε να διασφαλιστεί ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια στο σύνολό της, τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Τουρκία, προς όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως υπό σαφείς όρους και μηχανισμό παρακολούθησης. «Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» είπε ο υπουργός. 

Ο ίδιος εκτίμησε πως οιμήνες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. «Αναμφίβολα, χρειαζόμαστε λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο. Λύσεις που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ξεκθάρισε ο κ. Μηταράκης. 

Γιόχανσον: Να θέσουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τη διαχείριση του μεταναστευτικού   

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συνεργασία με τον υπουργό και εξαιρετική τη χθεσινή επίσκεψή τους στη Λέσβο και στη Σάμο, όπου, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση και να μιλήσει άμεσα με τους εμπλεκόμενους. 

Υπενθύμισε πως όταν ανέλαβεκαθήκοντατον Δεκέμβριο και ο κ. Μηταράκης έναν μήνα αργότερα, οι μετανάστες στα νησιά ανέρχονταν σε 42.000 «και αυτό δημιούργησε μια κατάσταση η οποία ήταν μη διατηρήσιμη. 

Τώρα πλέον έχουμε λιγότερα από 14.000 άτομα κι αυτό χάρη στη συνεργασία μας, μέσω της οποίας καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, να μετακινήσουμε μετανάστες σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να οργανώσουμε επιστροφές ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους. 

Και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ πλέον τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως αυτών της Μόριας. Και έτσι λέμε "Όχι άλλη Μόρια" τόνισε. 

Η κ. Γιόχανσον δήλωσε ευγνώμων για τησταθερή δέσμευση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου να ολοκληρωθεί η νέα δομή στηΛέσβο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα, «ώστε οι μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι να μην ξαναζήσουν παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις». 

 Αναφέρθηκε, επίσης, και στην κοινή πρόθεση «να θέσουμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο τηδιαχείριση του μεταναστευτικού, τηχάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την επιτήρηση των συνόρων. Προστατεύοντας τα ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά, στο πλαίσιο πάντα τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ» υπογράμμισε. 

Όπως συμπλήρωσε, οι άνθρωποι που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, φτάνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας για το θέμα αυτό» δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος. 

Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required