Με αφορμή την έναρξη της Σαρακοστής, ο executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς μας παρουσιάζει τη συνταγές για αμιώτικη ταραμοσαλάτα με Μοσχάτο κρασί και σπιτική λαγάνα. Η ταραμοσαλάτα κι η λαγάνα αποτελούν τα κυρίαρχα εδέσματα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και συνοδεύουν ιδανικά τα παραδοσιακά νηστίσιμα αυτών των ημερών.
Η σαμιώτικη εκδοχή θέλει τον ταραμά «βαφτισμένο» με το εξαίσιο σαμιώτικο γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή το παλαιωμένο και λιαστό Samos Nectar, σε ένα συνδυασμό που θα σας μείνει αξέχαστος. Ο Σαμιώτης executive chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς, μοιράζεται μαζί μας τα μικρά μυστικά επιτυχίας της σαμιώτικης ταραμοσαλάτας με μοσχάτο, καθώς και της τραγανής, πεντανόστιμης σπιτικής λαγάνας:
Υλικά
100 γρ λευκός ταραμάς
1 μέτριο κρεμμύδι
2 λεμόνια ( το χυμό τους)
όσο ελαιόλαδο πάρει ( περίπου 150 ml)
4 παξιμάδια λαδιού
100 ml γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή παλαιωμένο Samos Nectar
λίγο νεράκι στο τέλος (αν χρειαστεί)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε.
Υλικά
100 γρ λευκός ταραμάς
1 μέτριο κρεμμύδι
2 λεμόνια ( το χυμό τους)
όσο ελαιόλαδο πάρει ( περίπου 150 ml)
4 παξιμάδια λαδιού
100 ml γλυκό μοσχάτο κρασί Samos Vin Doux ή παλαιωμένο Samos Nectar
λίγο νεράκι στο τέλος (αν χρειαστεί)
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
Εκτέλεση:
Αρχικά, μουλιάζουμε τα παξιμάδια στο γλυκό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον ταραμά με λίγες σταγόνες λεμόνι και λίγο-λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο λεμόνι. Αναμιγνύουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και λαχταριστή ταραμοσαλάτα. Εάν μας φαίνεται σφικτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή σαμιώτικο κρασί. Σοτάρουμε την κάπαρη σε ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε.
Χρόνος προετοιμασίας: 15-20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 1 ώρα
Υλικά:
2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
2 κούπες χλιαρό νερό
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. αλεύρι ζυμωτό
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη
Σουσάμι, δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′, να «τραφεί» η μαγιά από τη ζάχαρη.
Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και εναλλάξ τα άλευρα (σιγά-σιγά) μαζί με το νερό και το αλάτι.
Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο.
Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε και πάλι για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάνετε τις μικρές εγκοπές στην επιφάνεια και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο, με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με σουσάμι και δεντρολίβανο.
Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Καλή Σαρακοστή!
Δυο λόγια για τον executive chef Ευάγγελο Μπιλιμπά:
Γεννήθηκε και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Σάμου. Αγάπησε πολύ νωρίς τη μαγειρική τέχνη μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του και της μητέρας του.
«Ταξιδεύει» την ελληνική δημιουργική κουζίνα σε πολλές χώρες του κόσμου, συνδυάζοντας μαγευτικά τις ξεχασμένες νοστιμιές με τις σύγχρονες τεχνικές αλλά και τις διατροφικές επιταγές του σήμερα. Στόχος της ζωής του είναι η ανάδειξη της «Πυθαγόρειας διατροφής» και ως επίλεκτο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, την προωθεί με κάθε ευκαιρία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου