Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, με την οποία ζητούν να απλοποιηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων στη Σάμο, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.
Στην ερώτησή τους αναφέρουν:
Σχεδόν δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο και τα προβλήματα παραμένουν. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ως τώρα η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σεισμοπλήκτων ενώ οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για της χορήγησης επίδομα ενοικίου ή στεγαστικής συνδρομής (έξοδα κατεδάφισης, άδειες κ.α.) πετούν εκτός στήριξης και αποζημίωσης πολλούς σεισμόπληκτους. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις ενώ παραμένουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση ακόμα και της προσωρινής λειτουργίας των σχολείων.
Μια ακόμα κρίσιμη και ουσιαστική πλευρά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού είναι η κατάσταση με τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα. Πρόκειται για εκατοντάδες κτίρια. Μόνο στο Δήμο Δυτικής Σάμου είναι 361. Ενώ από την αρχή έχει εντοπιστεί το θέμα και επανειλημμένα επισημαίνεται και από τους δήμους και τους φορείς του νησιού καμιά ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στην πράξη δεν προχωρά τίποτα, η όλη διαδικασία κολλά στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Η επιφόρτιση των δήμων με τις κατεδαφίσεις είναι χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τα χρήματα που έχουν δοθεί δε φτάνουν για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις και οι απομακρύνσεις των υλικών, οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και μηχανήματα για τις κατεδαφίσεις και μέχρι πρότινος δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος ανάθεσης και πληρωμής των εργολάβων που αναγκαστικά θα χρειαστούν για να προχωρήσουν στα έργα κατεδάφισης. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δόθηκε ένας δεκάλογος βημάτων που προτείνουν τα υπουργεία περιβάλλοντος και οικονομικών, ο οποίος ουσιαστικά περιπλέκει και διαιωνίζει το πρόβλημα των ετοιμόρροπων, αφού προβλέπει μια σειρά διαδικασίες μέχρι την κατεδάφιση, που ο καθένας που γνωρίζει πως κινούνται όλα αυτά καταλαβαίνει πως η κατεδάφιση των κτιρίων αυτών θα πάει πολύ μακριά στο μέλλον.
Αυτή η ολιγωρία της κυβέρνησης ακόμη και σε πρακτικά ζητήματα έχει πολύ σοβαρές κι επικίνδυνες συνέπειες στη ζωή, την ψυχολογία, την οικονομία και γενικά στην κοινωνία του νησιού: ολόκληρες γειτονιές και δρόμοι στο Βαθύ – που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού- στο Καρλόβασι, χωριά όπως τα Κοντέϊκα έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπάζα ενώ η διέλευση και η διαβίωση ακόμη και στα σπίτια που δεν έχουν πάθει ζημιά είναι επικίνδυνη. Στο Βαθύ, μια σειρά κεντρικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους γιατί φοβούνται τα απέναντι και τα διπλανά που έχουν ζημιές. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με τις βροχές που προκαλούν κι άλλες καταπτώσεις και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παγώνδα. Εκεί το σχολείο δεν έχει υποστεί ζημιές, αλλά δε μπορεί να λειτουργήσει αφού τα παιδιά πρέπει να περάσουν από ένα δρόμο στον οποίο τα περισσότερα κτίσματα είναι επικίνδυνα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
· Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τους δήμους και να απλοποιηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων (απ’ όλα αυτά τα κτίρια έχει περάσει η ΔΑΕΦΚ) και ανάθεσης έργου ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και απομακρύνσεις των υλικών προκειμένου να μην αποτελέσουν μελλοντικά χώρους επικίνδυνους και για τη δημόσια υγεία;
· Να μπορούν οι δήμοι της Σάμου που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης να προσλάβουν όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις βασικές λαϊκές ανάγκες, αλλά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες και επείγουσες συνθήκες όπως αυτές.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου