Απόφαση στην οποία προβλέπεται ενίσχυση των Ελλήνων αλιέων με ποσά τα οποία φτάνουν ακόμη και τα 24.000 ευρώ μηνιαίως υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός, Κώστας Σκρέκας.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 3.1.9 του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 το οποίο αφορά την «προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης Covid-19».
«Η απόφαση αυτή ενισχύει έναν σημαντικό αριθμό αλιέων ιδιοκτητών μηχανότρατας, γρι-γρι, σκαφών παράκτιας αλιείας καθώς και σκαφών που αλιεύουν μεγάλα πελαγικά είδη, οι οποίοι αποτελούν τους στυλοβάτες της αλιευτικής παραγωγής της πατρίδας μας.» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου και σημειώνεται ότι: » Με τη συγκεκριμένη ενίσχυση επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η ύψιστη σημασία την οποία προσδίδει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιείας εν προκειμένω και του συνόλου των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.»
1 σχόλιο:
Εκτός του Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ, ούτε ένας αθεόφοβος, εκ μέρους της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, ούτε ένα ΜΜΕ ή δημοσιογράφος, φίλα προσκείμενος ή εχθρικά στην κυβέρνηση, δεν βρέθηκε να πεί μια κουβέντα για τους πληττόμενους αγρότες, καλλιεργητές οπορωκηπευτικών. Όλοι αυτοί είχαν προγραμματίσει τις καλλιέργειες και την παραγωγή, έχοντας υπόψιν τον περσινό όγκο τουρισμού που φέτος δυστυχώς μειώθηκε κατά πολύ. Επίσης με εκείνη την επιστροφή του προπληρωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, στους παραγωγούς που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με οινοπαραγωγούς στην Ημαθία στις 16/11/19 τί γίνεται;;;. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τότε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η σχετική νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί είχε επιβληθεί το 2016, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων που έλαβε η τότε επάρατος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να αποφέρει στον προϋπολογισμό τα έσοδα που είχαν προβλεφθεί. Αντιθέτως, είχε αρνητικές συνέπειες για τις οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις και προκάλεσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς μεταξύ άλλων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της διακίνησης οίνου και οινοστάφυλων χωρίς παραστατικά. Τον Σεπτέμβριο του 2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας τον ακύρωσε κρίνοντας αντισυνταγματικό τον προσδιορισμό του. Ακολούθως, με υπουργική απόφαση ακυρώθηκε πλήρως από την 1.1.2019, χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχουν επιστραφεί τα ποσά σε όσους τα προπλήρωσαν. Έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Έπεα πτερόεντα κι' αυτή η εξαγγελία για τους αγρότες, οι οποίοι παραδόξως εξαιρούνται κι' από τις πρόσφατες ενισχύσεις λόγω κορονοϊού. Ούτε καν την έκπτωση του 25% των ασφαλιστικών εισφορών δεν πήραν.
Δημοσίευση σχολίου