9 Ιουν 2020

Ερευνητική αποστολή στη Σάμο για την εύρεση, καταγραφή και διάσωση τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων

Εντός του Ιουνίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ερευνητική αποστολή στην Σάμο για την εύρεση, καταγραφή, αξιοποίηση και διάσωση τοπικών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων (αχλαδιάς, μηλιάς, βερικοκιάς, ροδακινιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, κορομηλιάς, βυσσινιάς, καρυδιάς, αμυγδαλιάς κ.α.), από γεωπόνο ερευνητή του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα Ημαθίας, στα πλαίσια του έργου Fruitrees2Safeguard.


Πραγματοποιούνται: καταγραφή φαινοτυπικών χαρακτηριστικών, φωτογραφήσεις, συλλέγονται δείγματα φύλλων και καρπών όπου γίνεται προσδιορισμός βιοχημικών και γενοτυπικών χαρακτηριστικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, έλεγχος της φυτουγείας τους σε συνεργασία με το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ, συλλέγεται πολλαπλασιαστικό υλικό και εγκαθίσταται στο ΤΦΟΔ (συνεργασία με το φυτώριο Τσεσμελή), καθώς και γίνεται μελέτη της ανθεκτικότητάς τους σε σημαντικές ασθένειες. 

Παρακαλούνται οι κάτοικοι που καλλιεργούν ή γνωρίζουν τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων να επικοινωνήσουν με τη γεωπόνο ερευνήτρια Παυλίνα Δρογούδη (6948623153) ή τον Προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Σάμου κ. Ιωάννη Σκούτα (6981661440 / 2273022160 / e-mail: keppyelsamou@gmail.com) για τον καλύτερο προγραμματισμό του ερευνητικού ταξιδιού. 

Οποιαδήποτε πληροφορία θα μας ήταν χρήσιμη για την αξιοποίηση της δυνατότητας που τώρα έχουμε με το έργο Fruitrees2Safeguard, για την διάσωση και αξιοποίησή των τοπικών ποικιλιών.

Οι τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων έχουν το χαρακτηριστικά της προσαρμογής τους στις εκάστοτε οικολογικές συνθήκες όπου έχουν αναπτυχθεί και είναι απαραίτητο πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία νέων ποικιλιών, γιατί περιέχουν μοναδική συστάδα γονιδίων που διασφαλίζουν τα χαρακτηριστικά της προσαρμοστικότητας και της παραγωγικότητας. Η διάσωση και αξιοποίησή τους έχει τεράστια σημασία για την επίτευξη αειφορικής παραγωγής και την ασφάλεια της παραγωγής τροφίμων για τις επόμενες γενεές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required