Τη θέση του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.
Η ανακοίνωση αναλυτικά:
Μετά τη σχετική εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία, που εστάλη στις 23/4/2020, κρίνεται σκόπιμο να αποσαφηνιστούν ορισμένα σημεία σχετικά με την εφαρμογή και υλοποίησή της. Να σημειωθεί ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. παρέβλεψε το Π.Δ 79/2017 και εν μέσω των διακοπών του Πάσχα και μέσα σε λίγες ώρες ζήτησε από τα Νηπιαγωγεία να ορίσουν ομάδες υποστήριξης για την εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης με σκοπό την πραγματοποίηση επιμορφωτικής τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 24/4/2020. Επί της ουσίας δεν θα υπήρχε καμία διαφορά εάν αυτή η διαδικασία πραγματοποιούνταν 3 μέρες αργότερα και χωρίς να ασκηθούν πιέσεις μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, διάστημα λίγων ωρών.
Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε οι πληροφορίες για παιδαγωγικά ζητήματα ήταν ανεπαρκείς (π.χ. πώς θα επιτευχθεί η υποστήριξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ενώ ήταν εμφανείς οι πιέσεις, μέσα από παράτυπες εντολές και προφορικές οδηγίες που σκοπό είχαν να αναγκάσουν τους συναδέλφους νηπιαγωγούς να αξιοποιήσουν μόνο τις πλατφόρμες ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Υπουργείου αλλά και να υιοθετήσουν «υποχρεωτικά» τη χρήση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ειδικά για την επιβεβλημένη χρήση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης οι «παροτρύνσεις» προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράστηκαν εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας και της Γενικής Γραμματέως του Υ.ΠΑΙ.Θ. Παράλληλα, σχεδόν απαξιώθηκαν όλες οι προσπάθειες και ενέργειες των νηπιαγωγών, οι οποίοι παρόλο που βιώνουν τις ίδιες δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αντιλαμβανόμενοι τον εκπαιδευτικό τους ρόλο, από την πρώτη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία ήταν σε άμεση καθημερινή επικοινωνία με μαθητές και γονείς, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο ψηφιακό μέσο για να διατηρήσουν επαφή με τους μαθητές τους και να τους υποστηρίξουν σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο (e-mail, viber, messenger, Skype, ιστολόγια, ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, padlet κ.λπ). Επίσης, επισημάνθηκε από συναδέλφους ότι στα Νηπιαγωγεία δεν υπηρετούν εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, όπως σε όλες τις
υπόλοιπες βαθμίδες, επομένως θα αντιμετωπίσουν σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην περίπτωση που επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες που προτείνει το Υ.ΠΑΙ.Θ. Στα ερωτήματα αυτά δεν δόθηκε καμία απάντηση προς την κατεύθυνση επίλυσης των ζητημάτων αυτών.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο θα μπορούσε να έχει νόημα μόνο ως εξ αποστάσεως υποστήριξη των μαθητών και σε καμία περίπτωση με την έννοια της κάλυψης των διδακτικών στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος. Υποστήριξη ψυχολογική και κοινωνική, με άξονα τη δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία μέσα στο σπίτι, αλλά και τη διατήρηση μιας ρουτίνας που είναι πολύ σημαντική για αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Με γνώμονα την αποτελεσματική υποστήριξη των νηπίων/ προνηπίων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και με στόχο τη διατήρησης της επαφής τους με τη μαθησιακή διαδικασία, τονίζουμε ότι:
· Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών αποτελεί μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια οθόνη να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία και την αλληλεπίδραση μέσα στην αίθουσα, γιατί απουσιάζει η παιδαγωγική διαδικασία.
· Η επιλογή των μεθόδων υλοποίησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι της αποκλειστικής ευθύνης των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν, σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αν θα υιοθετήσουν την εφαρμογή είτε της σύγχρονης είτε της ασύγχρονης είτε του συνδυασμού των δύο μεθόδων εξ αποστάσεως υποστήριξης, με οποιοδήποτε ψηφιακό μέσο κρίνουν ότι θα είναι περισσότερο προσβάσιμο από τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου