Επιστολή για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης σχετικά με τη βελτίωση της υφιστάμενης μεταναστευτικής νομοθεσίας, απέστειλε στα υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους βουλευτές των νησιών το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ, στην οποία αναφέρει εννέα λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην τροποποίηση.
Η επιστολή αναλυτικά:
Από τις 10 Απριλίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης σχετικά με τη βελτίωση της υφιστάμενης μεταναστευτικής νομοθεσίας. Στο Μέρος Β’ του Σχεδίου και επί της Παραγράφου 5 της εισαγωγής τροποποιούνται οι κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τις πολεοδομικές διατάξεις δομών ασύλου και κέντρων κράτησης. Στην ήδη ελαφρυμένη από τους ισχύοντες νόμους κατάσταση, προτείνεται από το Υπουργείο η πλήρης απελευθέρωση των πολεοδομικών περιορισμών και τρόπων τινά δίνεται η ευχέρεια να ιδρύονται κέντρα εξυπηρέτησης των σκοπών του Υπουργείου κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε σχετικής νομοθεσίας. Ακόμα περισσότερο παραβιάζεται η υποχρέωση έκδοσης κάθε τύπου οικοδομικής άδειας για την εγκατάσταση σχετικών χρήσεων. Όλα αυτά αιτιολογούνται από το γενικό και αφοριστικό πέπλο του «κατ’ επείγοντος».
Το ΤΕΕ/Τμήμα ΒΑ Αιγαίου αντιτίθεται στη συγκεκριμένη τροποποίηση διότι:
· Παραβιάζονται ουσιαστικά όλα τα κρίσιμα εδάφια της Περιβαλλοντικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας σχετικά με τις χρήσεις γης και την οργάνωση του οικιστικού και μη χώρου.
· Δίνει το δικαίωμα στην κεντρική εξουσία να επεμβαίνει στο φυσικό και το δομημένο περιβάλλον παρακάμπτοντας κάθε μηχανισμό ελέγχου και προστασίας αυτού
· Δεν γίνεται αναφορά σε γειτνίαση με εγκαταστάσεις κρίσιμου δημοσίου ενδιαφέροντος (Εργοστάσια Παραγωγής Ρεύματος, Εγκαταστάσεις καυσίμων, Περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, κλπ.).
· Η μη απαίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας για νέες κατασκευές, μετασκευές, κτλ. υποδεικνύει αδιαφορία για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.
· Καταργείται οποιαδήποτε προσπάθεια χωροταξικής οργάνωσης με άγνωστες συνέπειες στην αναπτυξιακή προοπτική της Χώρας.
· Καλλιεργείται το αίσθημα φαρισαϊσμού της εξουσίας με συνέπεια τη δυσπιστία των πολιτών στο κράτος.
· Καταλύεται κάθε έννοια «οργανωμένης πολιτείας».
· Η φιλοσοφία λειτουργίας με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αποτρέπει κάθε σοβαρό επενδυτή από την ενασχόλησή του.
· Δημιουργούνται συγχύσεις σχετικά με την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου