To πρόβληματισμό της για την ποιότητα του νερού και τις αλλεπάλληλες βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης εκφράζει η δημοτική κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ».
Η παράταξη αναφέρει:
Σε δειγματοληψίες για την ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού που πάρθηκαν το μήνα Μάρτιο, βρέθηκαν τιμές εκτός ορίων και αφορούν τις κοινότητες Βουρλιωτών, Παγώνδα (συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ηραίου), Παλαιοκάστρου, (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Κέρβελης και Ποσειδωνίου), Πανδρόσου και Σπαθαραίων. Είχαμε μάλιστα δειγματοληψίες που λήφθηκαν στις 19/3 και οι ανακοινώσεις για την μη καταλληλότητα του νερού έγιναν στις 2/4, δηλαδή μετά από 2 εβδομάδες. Πρόβλημα ποιότητας του πόσιμου νερού είχαμε για μεγάλη διάρκεια και τους περασμένους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο στην πόλη της Σάμου και κοινότητες του Δήμου μας. Κάτι δεν πάει καλά με την ποιότητα και την υγιεινή του πόσιμου νερού, όπως και με τις αλλεπάλληλες βλάβες και διακοπές της συνεχούς ροής νερού.
Διανύουμε την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) με την κοινωνική και οικονομική μας ζωή σε καραντίνα και δεν είναι στις προθέσεις μας να κάνουμε λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Και αναγνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η νυν Δημοτική Αρχή ενημερώνει όταν παίρνει από το εργαστήριο αποτελέσματα που δείχνουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, σε αντίθεση με την προηγούμενη που τα απέκρυπτε.
Ως παράταξη έχουμε ζητήσει και ζητάμε από την Δημοτική Αρχή:
1. Όλες οι δειγματοληψίες που γίνονται και τα αποτελέσματά τους να αναρτώνται στο site του Δήμου μας, ώστε να έχουν όλοι την πληροφόρηση για την ποιότητα και καταλληλότητα του πόσιμου νερού.
2. Το πρόγραμμα των δειγματοληψιών και καθαρισμών των δεξαμενών στα χωριά να είναι σε γνώση και έλεγχο των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβούλων. Άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων να διαβιβάζονται στους προέδρους των Κοινοτήτων και αυτοί με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους συγχωριανούς τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος ενημέρωσης.
3. Θα πρέπει οι όποιες δράσεις του Δήμου να είναι προληπτικές και προγραμματισμένες σε τακτά χρονικά διαστήματα: ο καθαρισμός των δεξαμενών, ο έλεγχος και σωστή λειτουργία των χλωριωτών των δεξαμενών, η σωστή λειτουργία των δικτύων και των αντλιοστασίων.
4. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο της διασφάλισης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο Δήμο μας (καθαρισμός δεξαμενών, σωστή χλωρίωση) θα πρέπει να λογοδοτεί εγγράφως για τα πεπραγμένα της ανά τρίμηνο και συγχρόνως να είναι και υπεύθυνη για τυχόν προβλήματα υγείας προκύψουν από την αμέλεια της.
5. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να γνωρίζει ότι μεγάλες ποσότητες νερού ύδρευσης «χάνονται» στα δίκτυα και να προγραμματίσει έργα σωστής μάστευσης πηγών και αποκατάστασης των βλαβών των δικτύων (που επιπλέον είναι και εστίες ακαταλληλότητάς του πόσιμου και υγιεινού νερού), ώστε να έχουμε πλήρη επάρκεια σε υγιεινό πόσιμο νερό. Μια μόνο επίσκεψη στις πηγές Κρύο Νερό και Καρύτσα (Παγώνδας) θα είναι διδακτική για το πως «χάνεται» το αγαθό που λέγεται νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου