«Η Κυβέρνηση θυσιάζει τα νησιά και τους κατοίκους του ανατολικού Αιγαίου και δημιουργεί με αναγκαστικές επιτάξεις-«αποφασίζουμε και διατάσσουμε», απέραντες φυλακές-αποθήκες δυστυχισμένων ανθρώπινων υπάρξεων, επιφυλάσσοντας ένα δυσοίωνο μέλλον για τα νησιά μας», αναφέρει η δημοτική κίνηση «η Σάμος αλλάΖΕΙ» με αφορμή την ανακοίνωση επίταξης εκτάσεων στη Ζερβού.
Η παράταξη αναφέρει:
Τελικά οριστικοποιείται, μετά από παλινωδίες 7 μηνών, το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την δήθεν «αντιμετώπιση» του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ανακοινώθηκε, μόλις 4 ημέρες πριν τη συνάντηση των αυτοδιοικητικών με τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα και την παράλληλη προγραμματισμένη συγκέντρωση νησιωτών αιγαιοπελαγιτών στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φοβούμενη το πολιτικό κόστος και την αντίδραση ξενοφοβικών και ακροδεξιών ομάδων (η ίδια η ΝΔ προεκλογικά ενίσχυσε με τη αντιπροσφυγική ρητορική της την ξενοφοβία) έκανε πίσω από τις αρχικές σκέψεις να μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα πρόσφυγες και μετανάστες και να τους κατανείμει κατ’ αναλογία 1% σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας (σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη).
Θυσιάζει τα νησιά και τους κατοίκους του ανατολικού Αιγαίου (καθότι είναι πληθυσμιακά μόνο το 2% της χώρας) και δημιουργεί με αναγκαστικές επιτάξεις-«αποφασίζουμε και διατάσσουμε», απέραντες φυλακές-αποθήκες δυστυχισμένων ανθρώπινων υπάρξεων, επιφυλάσσοντας ένα δυσοίωνο μέλλον για τα νησιά μας.
Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ νησιωτών στην ΑΘΗΝΑ στις 10 π.μ. (Υπουργείο Εσωτερικών-Βασ. Σοφίας 15) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, οι αυτοδιοικητικοί να μην συναντήσουν τους υπουργούς, αλλά να γίνει ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ και να επιδιώξουν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.
Επιμένουμε στο πλαίσιο:
- Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και ισοκατανομή σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
- Απορρίπτουμε ως απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές τις επιτάξεις- «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» και το σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ για hotspot – φυλακές στα νησιά των 5000+ ανθρώπων.
- Μόνο μία μικρή δομή σε κάθε νησί για υποδοχή, καταγραφή, ταυτοποίηση με υγειονομική υποστήριξη και μετά προώθηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να πάνε.
- Σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στα νησιά είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε επισκέπτες είτε αιτούντες άσυλο.
1 σχόλιο:
Από συνέντευξη του Νίκου Κούνδουρου στον Γ. Ζουμπουλάκη στις 3-4-2011.«…Κατά βάθος χαίρομαι για το συμβάν ( εννοεί την ληστεία πριν 7 μήνες ). Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με την είσοδο ή μάλλον την εισβολή των ξένων στην Ελλάδα. Έλεγα ότι της ίδια γης παιδιά είμαστε, να μπει ο κόσμος στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες. Τέσσερα κτήνη, 4 βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα. Εκείνο το “μην τον κρατάς, πνίξ’ τον τον πούστη” που φώναζε ο μόνος που άκουσα να μιλάει τσάτρα- πάτρα ελληνικά,…τι το θέλανε; Από εκεί κινήθηκε ένας μηχανισμός από σκέψεις μου, που πέταξε έξω από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες. Δεν είναι σωστό όμως και ως κοινωνική συμπεριφορά η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της, σαν την πουτ… που ανοίγει τα πόδια της: 1.400.000 ξένοι μέσα στη χώρα; Το 15% της χώρας μετανάστες; Πόσοι Έλληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το νούμερο; Και όμως έγινε. Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν. Ήθελαν να σκοτώσουν. Έναν άλλο γείτονα τον έπνιξαν με μαξιλάρι. Εγώ μόλις γλίτωσα.Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική…Ήταν μίσος. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το περιστατικό που έζησα κακιά στιγμή, αλλά έτσι θα το εξευτέλιζα. Δεν ήταν σαν το τραμ που με πάτησε στον δρόμο εξαιτίας μια αδεξιότητάς μου. Ήταν το γέννημα ενός στάτους πολύ ευρύτερου που κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα. Η ταπείνωση ενός έθνους σε σημείο να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς στο δρόμο χωρίς το καρδιοχτύπι μη τυχόν του τύχει το απρόσμενο κακό. Όπως μου είπε ο αστυνομικός διευθυντής που με βρήκε τότε, “η Αθήνα είναι μια ανοχύρωτη πόλη όπου κυριαρχούν ο φόβος, η ανησυχία και το απρόσμενο”>.Ο Ν. Κούνδουρος είδε φως όταν κάηκε το δικό του σπίτι. Μέχρι τότε το φως που έκαιγε τα σπίτια των άλλων ίσως να το έλεγε ρατσισμό. Στα 17 του χρόνια ήταν μαχητής της ομάδας Μπάυρον του ΕΑΜ.
Μην περιμένουμε να ΜΑΣ φωτίσει το φως που θα καίει το δικό μας σπίτι. Η πυρκαγιά στο σπίτι του γείτονα φτάνει να αφυπνίσει και μας.
Ποιος θα χαρακτηρίσει και τον (μαχητή του ΕΑΜ) Κούνδουρο ρατσιστή και ακροδεξιό;
Και όποιος το κάνει ας μας επισυνάψει το «προοδευτικό» βιογραφικό του.
Δημοσίευση σχολίου