31 Ιαν 2020

Όλο το σχέδιο για το πλέγμα στα νησιά

Γύρω από τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα εγκατασταθεί το πλέγμα το οποίο έχει παραγγείλει η κυβέρνηση.  Όπως ανέφερε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σήμερα έγινε η πρώτη δοκιμή του πλέγματος με απόλυτη μυστικότητα, στην Αττική.

Η κατασκευάστρια εταιρεία είπε στα κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να παραδίδει 900 μέτρα πλέγμα κάθε 10 ημέρες, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να αγοραστούν πολλά χιλιόμετρα πλέγματος.

Ποιο είναι το σχέδιο που έχει προετοιμαστεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Έχουν καταγράψει όλα τα περάσματα και έχουν δει πού βγαίνουν όλες οι βάρκες.

Για παράδειγμα μία περιοχή είναι η Σκάλα Συκαμιάς στη Μυτιλήνη, η οποία προστατεύεται από τους ορεινούς όγκους, είναι δηλαδή ένα πολύ απάνεμο λιμάνι, γι΄αυτό και την προτιμούν πρόσφυγες, μετανάστες και φυσικά διακινητές.

Εκεί θα μπουν τα πλέγματα αλλά και σε όλα τα ανάλογα μέρη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθούν αρκετά βαθιά με τη λογική των συνόρων. Δε θα είναι κοντά στις ακτές, αλλά όπως είναι περίπου χαραγμένα τα σύνορα.

Μιλάμε για 3 χιλιόμετρα πλέγμα και 500 μέτρα κενό. Άλλα 3 χιλιόμετρα πλέγμα και κενό. Στο κενό θα επιτηρεί το λιμενικό, ενώ ενεργοποιούνται κάμερες μέρας και νύχτας, αλλά και ελικόπτερα που θα περνούν από πάνω.

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το αν θα αποδώσει. Στην κυβέρνηση όμως λένε ότι έτσι στέλνουν ένα μήνυμα πως στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα και δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι τελικά θα δούμε ότι εν καιρώ θα φέρει αποτελέσματα.



Süddeutsche Zeitung: «Παράλογη ιδέα» τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο

Έκπληξη και επικριτικά σχόλια προκαλεί στον γερμανικό τύπο η ιδέα της Αθήνας να περιορίσει τη μετανάστευση με πλωτά φράγματα

«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες.
Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες». Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».

«Εξηγήσεις» στις Βρυξέλλες;

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ" και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, "η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής". Σύμφωνα με τον αρθρογράφο "στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».

H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη".

«Τρέλα», αλλά και... αυτοάμυνα

«Τρέλα» χαρακτηρίζει τα πλωτά φράγματα ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, που έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Γερμανός ναυτικός επισημαίνει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Focus Online δηλώνει τα εξής: "Είναι απόλυτη τρέλα. Μου θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (...) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα- τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι- δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς".

Στο ερώτημα του Focus Online, εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απαντά: «Ναι. Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν την βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης».


Πηγή:  Deutsche Welle



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required