20 Μαΐ 2019

Ξεκινούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες

Ο Δήμος Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών υλοποιεί την δράση «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2019» από εδάφους, παράλληλα και συμπληρωματικά με το με το πρόγραμμα της Π.Ε Σάμου, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, σε συνεργασία με εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο, με στόχο την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι :

Α.Οι περιοχές που ψεκάζονται, οριοθετούνται με έγχρωμη κορδέλα. Κατά τη διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2ώρες αρκούν).

Β. Οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες (παιδιά και πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή αλλεργίες) θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν ψεκαστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ψεκασμό.

Γ. Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα πουλιά και τα μικρά ζώα (σκύλους, γάτες κλπ).

Παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου η επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών εξαρτάται από μία σειρά από προληπτικά μέτρα που θα πρέπει όλοι οι δημότες να εφαρμόσουν προληπτικά στους χώρους τους, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι:

· Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, αεραγωγοί).

· Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού ή βρύσες που στάζουν.

· Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

· Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.

· Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.

· Φροντίζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες ώστε να μη λιμνάζει το νερό.

· Ποτίζουμε τις μεσημεριανές ώρες σε σπίτια με κήπους και αποφεύγουμε το βραδινό πότισμα.

· Πετάμε ή φυλάμε καλυμμένα τα παλιά ελαστικά, βαρέλια, μπουκάλια που κρατούν νερό.

· Κλείνουμε τους κάδους απορριμμάτων ώστε να μην κρατούν νερό βροχής.

· Διατηρούμε το γκαζόν του κήπου κουρεμένο και τους θάμνους που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους, διότι είναι κρυψώνες και σημεία αναπαραγωγής των κουνουπιών.

· Στις διακοσμητικές κατασκευές (συντριβάνια κλπ) και στις πισίνες πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα φίλτρα ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

· Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

· Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Η χρήση ανεμιστήρα δυσχεραίνει την προσέγγιση εντόμων.

· Χρήση ειδικών εγκεκριμένων εντομοκτόνων, εξωτερικού χώρου μετά από υπόδειξη ειδικού.

Μέτρα ατομικής προστασίας:

· Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).

· Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα.

· Χρήση κουνουπιέρας.

· Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από: 1. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), http://www.keelpno.gr

2. Την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, με θέμα “Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχέδιο δράσης, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη του κοινού για το έτος 2019, στον σύνδεσμο: http://www.isth.gr/images/uploads/files/mohgovgr08022019.pdf




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required