19 Φεβ 2019

Ανησυχία ενόψει καλοκαιριού από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

«Ίσως τελικά το να βγάλουμε το καλοκαίρι να αποδειχθεί πιο δύσκολο από το ξεχειμώνιασμα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής περιγράφει στην «Κ» την ανησυχία που επικρατεί για την αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, μόλις δηλαδή βελτιωθεί ο καιρός.
Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες, δεδομένου ότι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες άνθρωποι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να φθάσουν στα ελληνικά νησιά. Από την αρχή του χρόνου και μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Κω κυρίως έχουν φθάσει από την Τουρκία διά θαλάσσης συνολικά 2.348 άτομα. Αυξημένες είναι οι αφίξεις και από τα βόρεια: από τον Εβρο πέρασαν στην Ελλάδα 1.159 άτομα το ίδιο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι αυξημένες αφίξεις Αφγανών στην Αλεξανδρούπολη διά θαλάσσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς διαφαίνεται η πιθανότητα να ανοίξει μία ακόμα παράνομη οδός μετακίνησης πληθυσμού προς την Ελλάδα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2018 σημειώθηκαν «σχεδόν 30 περιστατικά αφίξεων με βάρκες στην Αλεξανδρούπολη, με τις οποίες μεταφέρθηκαν πάνω από 850 Αφγανοί».
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στοχεύει στη συνεννόηση με την Τουρκία για τον καλύτερο έλεγχο προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αλλά και στην επανεκκίνηση του μηχανισμού των επιστροφών στην Τουρκία που προβλεπόταν στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας (Μάρτιος 2016), ο οποίος όμως στην πράξη ελάχιστα εφαρμόστηκε και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εντελώς ατονήσει.
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Αγκυρα. Στο ίδιο πλαίσιο, την επόμενη Τετάρτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Ελληνας υπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της συνεργασίας των Αρχών των δύο χωρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Σημειώνεται ότι σταθερός προορισμός μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική έχει γίνει η Σάμος τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προβληματίζει ιδιαιτέρως τα δύο συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα που πραγματοποιούνται από το hotspot της Σάμου (ή κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης - ΚΥΤ), στο Βαθύ παραμένουν 3.740 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η υπάρχουσα εγκατάσταση χωράει μόλις 640 άτομα. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν βλέπουν κάποιο οργανωμένο σχέδιο των διακινητών, αλλά κάνουν λόγο για μειωμένους ελέγχους από την πλευρά της Τουρκίας στα παράλια που βρίσκονται απέναντι από το συγκεκριμένο νησί. «Πρόκειται όμως για μετανάστες από την Αφρική, οι οποίοι έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και άρα θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Οι καθυστερήσεις
Ωστόσο, εκατοντάδες Αφρικανοί παραμένουν στο νησί για μήνες, χωρίς να ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία Ασύλου μέσα σε μία εβδομάδα επέδωσε 75 αρνητικές αποφάσεις, όμως άμεσα οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν σε 2ο βαθμό, προκειμένου να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Ο μέσος χρόνος εξέτασης αιτήματος ασύλου σε 2ο βαθμό είναι πάνω από τέσσερις μήνες, παρά το γεγονός ότι οι επιτροπές εξέτασης αυξήθηκαν σε αριθμό από την αρχή του χρόνου από 13 σε 20.
Οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε 2ο βαθμό (προσφυγή) ήταν το βασικό θέμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ανάμεσα στον υπουργό κ. Βίτσα και στον αρμόδιο διευθυντή, με στόχο να αναλάβουν συγκεκριμένες επιτροπές τη διεκπεραίωση των προσφυγών στα νησιά. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν τουλάχιστον άλλες 150 πρωτοβάθμιες αποφάσεις από την υπηρεσία Ασύλου στη Σάμο, σύμφωνα με πηγές της υπηρεσίας. Ο στόχος είναι να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις Αφρικανών που είχαν μείνει πίσω εδώ και μήνες, τονίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστραφούν στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι μετανάστες από την Αφρική πραγματοποίησαν στο Βαθύ της Σάμου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις, ζητώντας βέβαια να τους επιτραπεί να μεταβούν στην ενδοχώρα.

Πηγή: Καθημερινή



Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required