26 Φεβ 2019

Οι προτάσεις της "Ανατροπής" για τη μη ερήμωση των μικρών κοινοτήτων του νησιού

Τις προτάσεις της για τη μη ερήμωση των μικρών κοινοτήτων (Σταυρινήδες, Νεοχώρι, Κοσμαδαίοι, Μεσόγειο, Πάνδροσο, Δρακαίοι, Άγιοι Θεόδωροι, Κουμαραδαίοι, Μανολάτες, Σκουραίικα, Καλλιθέα, Καστανιά, Μύλοι, Μαυρατζαίοι, Άμπελος, Σπαθαραίοι, Κονταίικα, Άγιος Κωνσταντίνος, Υδρούσσα, Κουμαίικα, Πλάτανος, Λέκα, Πύργος, Βουρλιώτες), καταθέτει με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Ανατροπή».

Η παράταξη αναφέρει :

"Η "Ανατροπή" έκλεισε πρόσφατα την πρώτη φάση του ετήσιου κύκλου των επισκέψεών της, διάρκειας 7 εβδομάδων (08.01 – 22.02). Προορισμός ήταν 24 μικρές κοινότητες, οι οποίες παρουσιάζουν έντονα το φαινόμενο της μείωσης του πληθυσμού τους και κατ’ επέκταση της ερήμωσής τους.

Η Σάμος που αποτελείται διοικητικά από 35 κοινότητες, οι 24 σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχουν λιγότερους από 550 κατοίκους. Στην πράξη όμως, λόγω της συνεχούς μείωσης του πληθυσμού σε αυτά τα χωριά, οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι. Σε μερικά από αυτά τα χωριά οι κάτοικοι πλέον αριθμούν το 50% της απογραφής και περίπου 10 χωριά από αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 100. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτών των κοινοτήτων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, ενώ οι νέοι όλο και λιγοστεύουν.

Αναφορικά με αυτό το πρόβλημα, το οποίο σταδιακά θα συντελέσει στην κατάργηση των μικρών κοινοτήτων, η εκλεγμένη τοπική αυτοδιοίκηση - δήμος και περιφέρεια - φέρει μεγάλη ευθύνη, διότι δεν έχει αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η "Ανατροπή", με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, είναι αποφασισμένη με συγκεκριμένες προτάσεις να δώσει την απαιτούμενη λύση στο πρόβλημα αυτό, προκειμένου να διατηρηθεί η ζωή στις μικρές κοινότητες.

Η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των μικρών κοινοτήτων κρίνεται απαραίτητη· η ύπαρξη και δημιουργία σωστών κινήτρων σε νέους, οικογένειες, επιχειρηματίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των μικρών χωριών.

Οι προτάσεις ανάπτυξης των μικρών κοινοτήτων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με την ψήφιση και τις θέσεις όλου του νέου δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τους εκλεγμένους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια, με τους συλλόγους και τους φορείς που έχουν σχέση με την παραγωγή, το εμπόριο, την οικογένεια, την παιδεία, αλλά και όλους όσοι κριθούν απαραίτητοι, είναι οι εξής:

1. Μείωση στις δημοτικές οικονομικές επιβαρύνσεις στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, ώστε να αποτραπεί η συρρίκνωσή τους ή το κλείσιμό τους.

2. Επιχορηγήσεις ή και προκαθορισμένη χρονική απαλλαγή δημοτικών οικονομικών επιβαρύνσεων για την ίδρυση νέων καινοτόμων και στοχευμένων επιχειρήσεων.

3. Ειδικές επιχορηγήσεις για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που θα δραστηριοποιούνται στην παροχή εκπαίδευσης (φροντιστήρια ξένων γλωσσών ή μέσης εκπαίδευσης, απασχόλησης μαθητών, σχολές μουσικής, χορού κτλ.).

4. Δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε κομβικά σημεία (π.χ. Αγ. Κων/νος, Πύργος), αλλά και σε όλες τις μεγάλες κοινότητες που δεν υπάρχουν (Παλαιόκαστρο, Κοντακαίικα, Κοκκάρι, Παγώνδας).

5. Παροχές ή οικονομική βοήθεια σε όσες οικογένειες έχουν ανήλικα παιδιά που πρέπει να πηγαίνουν σε σχολείο ή φροντιστήριο άλλης περιοχής.

6. Οικονομικά κίνητρα και απαλλαγές με στόχο την μείωση της υπογεννητικότητας.

7. Οικονομικά κίνητρα ή και απαλλαγές σε όσες πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνες, πολύτεκνες) μετεγκατασταθούν σε αυτές τις κοινότητες.

8. Παροχή στέγης ή επιδότηση ενοικίου σε όσους αποφασίζουν να μείνουν σε αυτές τις κοινότητες και να εργαστούν (π.χ. αγροτικοί γιατροί ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί).

9. Δημιουργία υποδομών σε ανεκμετάλλευτες δημοτικές εκτάσεις, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους προς όφελος του νοικοκυριού τους ή για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις σχετικές με τον πρωτογενή τομέα.

10. Αξιοποίηση της υπάρχουσας δημοτικής περιουσίας (κτίρια κοινοτήτων, δημοτικά σχολεία εκτός λειτουργίας, λοιπή περιουσία) προς όφελος των κατοίκων και δημιουργική απασχόληση των νέων, αλλά και των ηλικιωμένων.

11. Επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", τόσο ως προς τις παροχές του, όσο και ως προς την κάλυψη περισσότερων ηλικιωμένων.

12. Επέκταση των παροχών των ΚΑΠΗ, ώστε να μπορούν να περιλαμβάνουν σε δραστηριότητές τους ή και σε προγράμματα μαθητείας και τους ηλικιωμένους των μικρών κοινοτήτων.

13. Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες και οι μετακινήσεις των κατοίκων προς τις μεγάλες κοινότητες.

14. Λειτουργία της κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όπου υπάλληλος του δήμου θα εξυπηρετεί τους πολίτες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required