27 Φεβ 2019

Στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης το Βόρειο Αιγαίο

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2017 δώδεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2017 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (46%), στην Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο (48%) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Πελοπόννησος (56%), η Κρήτη (57%), η Δυτική Μακεδονία (59%), η Στερεά Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά (62%) και το Νότιο Αιγαίο (72%).

Στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατατάσσονται τέσσερις ελληνικές περιφέρειες: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση). Ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).


Χριστιάνα Καλογήρου: «Σταθερά διεκδικήσαμε και διεκδικούμε ειδικά μέτρα στήριξης»

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σημείωσε τα εξής:

«Τα στοιχεία της Eurostat για τα οποία γίνεται λόγος αφορούν το έτος 2017. Δεν περιμένουμε τα στατιστικά στοιχεία για να αποκτήσουμε εικόνα της κατάστασης στο Βόρειο Αιγαίο.

Την κατάσταση αυτή τη βιώσαμε και τη βιώνουμε καθημερινά. Συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της εποχής, καθώς και του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης και των δυσκολιών που τη συνοδεύουν.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δίνει καθημερινά τη μάχη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τις δυνατότητές της και τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου σταθερά να βελτιώνονται η ζωή και το εισόδημα των ανθρώπων.

Σταθερά διεκδικήσαμε και διεκδικούμε ειδικά μέτρα στήριξης».


Κώστας Μουτζούρης: Μεγάλο μερίδιο ευθύνης η έλλειψη απορροφητικότητας κονδυλίων από την Ε.Ε. και ακολουθούμενες πολιτικές

«Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT) δείχνουν, ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η δεύτερη (μαζί με την Ήπειρο) πτωχότερη στην Ελλάδα με κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 48% του μέσου κοινοτικού.
Περιλαμβάνεται στις 20 πτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. κατατασσόμενη στην 14η θέση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει το 72% του μέσου κοινοτικού, ήτοι 50% ανώτερο της Περιφέρειάς μας.

Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου διαθέτουν τεράστιο παραγωγικό δυναμικό στον πρωτογενή τομέα, τουριστικές δυνατότητες πολύ μεγάλες και πολιτισμικό υπόβαθρο ασύγκριτο και όμως έχουν καταντήσει παρίες και πτωχοί συγγενείς της λοιπής Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η έλλειψη απορροφητικότητας κονδυλίων από την Ε.Ε. και ακολουθούμενες πολιτικές σε επίπεδο Περιφέρειας», σχολίασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστας Μουτζούρης.


Γιάννης Σπιλάνης: Εδώ καράβια χάνονται... βαρκούλες αρμενίζουν

Το θέμα σχολίασε και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου της Συμπαράταξης Πολιτών, κ. Γιάννης Σπιλάνης.

"Ιδιαίτερη δημοσιότητα και στα τοπικά ΜΜΕ πήρε το δημοσίευμα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που κατατάσσουν την Περιφέρεια μας σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις σε ότι αφορά στην κατά κεφαλή παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στα νησιά μας. Και αν η κρίση «χτύπησε» όλη την Ελλάδα και μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά 33%, στο Β.Αιγαίο το χτύπημα ήταν συντριπτικό αφού κατρακύλησε από την 7η θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στην 11η, δηλαδή επιβεβαιώνει αυτό που επαναλαμβάνουμε σταθερά εδώ και 5 χρόνια με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, ότι η παραγωγική βάση των νησιών έχει συρρικνωθεί και συνεχίζει να συρρικνώνεται αφού έκλεισε μια σειρά επιχειρήσεων, ενώ παράγονται προϊόντα και υπηρεσίες που δεν φέρνουν ικανοποιητικά έσοδα στις επιχειρήσεις και εισοδήματα στους κατοίκους.

Αυτό το βιώνουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι, οι ελαιοπαραγωγοί, οι παραγωγοί σταφυλιών και κρασιού, οι παραγωγοί ούζου, οι επιχειρηματίες στον τουρισμό, όσοι επιμένουν να μεταποιούν προϊόντα αλλά και όσοι παράγουν πολιτιστικά αγαθά, που μειώνουν την παραγωγή τους γιατί δεν βρίσκουν αγορές είτε πάνω στα νησιά μας, είτε έξω από αυτά. Και δίπλα σ’αυτούς και όσοι επαγγελματίες εργάζονται για να υποστηρίξουν τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, αλλά και για να κάνουν τη δική μας ζωή καλύτερη. Όλοι βλέπουν ότι η πίτα μικραίνει και ο καθένας από τη πλευρά του προσπαθεί να κρατήσει ένα ικανοποιητικό κομμάτι, συχνά χωρίς επιτυχία. Ποιος θα ασχοληθεί όμως με το μεγάλωμα της πίτας;

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν εμείς στην Περιφέρεια μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα από το να παρατηρούμε και να σχολιάζουμε τα γεγονότα, πετώντας δεξιά-αριστερά ευθύνες. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται μεσο-μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένες δέσμες δράσεων και όχι μεμονωμένα έργα με άμεση απόδοση και έντονο προεκλογικό άρωμα.

Χρειάζεται ένα σχέδιο που να έχει σοβαρή επιστημονική βάση και να έχει συμφωνηθεί με τη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων: τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους αγρότες, τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Ένα σχέδιο που προτείναμε πολλές φορές στη Περιφερειακή Αρχή αλλά αρνήθηκε και να το συζητήσει επικαλούμενη τη δική της προτεραιότητα, την οδική ασφάλεια με τα δεκάδες χιλιόμετρα ασφάλτου να πέφτουν πάνω στην παλιά (και συχνά επικίνδυνη) άσφαλτο, όπως μας ενημερώνει με καθημερινά πλέον δελτία τύπου. Όμως μια τέτοια στρατηγική μπορεί ίσως να αποδώσει στο μεγάλωμα της εκλογικής πίτας, αλλά όχι της πραγματικής που αφορά όλους μας.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θέσαμε ως έναν από τους 3 πυλώνες του προγράμματος μας το στόχο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και του δώσαμε και συγκεκριμένο περιεχόμενο: ποιότητα, τοπικότητα, υψηλή προστιθέμενη αξία για αγαθά και υπηρεσίες που αξιοποιούν το μοναδικό φυσικό, πολιτιστικό και παραγωγικό τους κεφάλαιο. Μιλήσαμε για προτεραιότητα σύνδεσης αγροδιατροφής και τουρισμού. Μιλάμε για μονοπάτια της φύσης (από την ξεχασμένη Ικαρία μέχρι τις αμμοθύνες της Λήμνου περνώντας μέσα από το γεωπάρκο της Λέσβου), του πολιτισμού (στα βήματα του Ομήρου, του Πυθαγόρα, του Αριστοτέλη, της Σαπφούς, του Ίκαρου, του Ήφαιστου αλλά και της Πολιόχνης, του Ευπαλίνιου, των μεσαιωνικών της Χίου κλπ), της ευεξίας (αξιοποιώντας τις σημαντικές ιαματικές πηγές των νησιών μας), της ευζωίας (συνδέοντας με τη ποιότητα της φύσης, την ασφάλεια των αγροδιατροφικών προϊόντων, την μικρή κλίμακα και την ήρεμη ζωή των νησιών), της θάλασσας (αξιοποιώντας τα λιμενικά έργα που έγιναν αλλά δεν χρησιμοποιούνται και συνδέοντας και τα μικρά μας νησιά των Ψαρών, των Οινουσσών, του Αγ. Στράτη και των Φούρνων).

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει:

* Να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτήσεις και άλλες παρεμβάσεις που να λαμβάνουν υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τοπικών επιχειρήσεων

* Να υποστηρίξουμε τους αγρότες και τους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων σε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας παρεμβαίνοντας σε κρίσιμα σημεία με σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων & δασών, με βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δακοκτονίας, με εξασφάλιση πραγματικών συνθηκών παραγωγής προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, για τυποποίηση των τελικών προϊόντων και τη διακίνηση τους κλπ με στόχο την υλοποίηση του σλόγκαν «από το χωράφι στο ράφι» αλλά και στο πιάτο του τουρίστα και του καταναλωτή.

* Να συνεργαστούμε με τους επιχειρηματίες του τουρισμού για να συνδιαμορφώσουμε τουριστικά προϊόντα ελκυστικά για τους πολίτες του κόσμου που γνώρισαν πλέον τα νησιά μας μέσα από το μεταναστευτικό. Και να τους πείσουμε μέσα από ένα αξιόπιστο επικοινωνιακό σχέδιο ότι η αλληλεγγύη που δείξαμε συμπορεύεται με τις παραδοσιακές ελληνικές αξίες όπως η φιλοξενία και η ασφάλεια και συνυπάρχει με την ευεξία και την ευζωία που χαρακτηρίζει τα νησιά μας.

* Να συνεργαστούμε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε μια σταθερή βάση έτσι ώστε να δώσουμε στη Περιφέρεια της αναγκαία τεχνογνωσία και καινοτομία που έχει ανάγκη.

Και όλα αυτά δεν γίνονται με γιορτές και πανηγύρια, ούτε με εργολαβίες κάθε τύπου, ούτε με ευκαιριακές προεκλογικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες. Γίνονται με ισχυρές υπηρεσίες και αναπτυξιακές δομές (Περιφερειακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛ, ΚΑΕΕΚΤ, ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ, Αναπτυξιακή κλπ) που να δουλεύουν πάνω σε ένα σωστά επεξεργασμένο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχους. Και προαπαιτούν ειλικρινή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους πάνω στο σχέδιο αυτό ώστε να υπάρξει σταθερή συνεργασία και συμπόρευση.

Και πάνω απ’όλα απαιτεί τη διαμόρφωση ΟΡΑΜΑΤΟΣ που να αγκαλιαστεί από τους ΠΟΛΙΤΕΣ των νησιών μας ώστε να υπάρξει η αναγκαία ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και να δώσει μια προωθητική δύναμη που την έχουν ανάγκη ώστε να ξεκολλήσουν από τον μικροπολιτικό και πελατειακό βάλτο που τα οδήγησαν οι προσωπικές στρατηγικές.

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για να μην συζητάμε σε άλλα πέντε χρόνια για τα ίδια προβλήματα".






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required