27 Ιουν 2018

Διάλεξη του Ακαδημαϊκού Δρ Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου στον Ρ.Ο. Σάμος


Με διάλεξη του Ακαδημαϊκού Δρ Κωνσταντίνου Μερδενισιάνου MD. PhD Ιατρού – Σπηλαιολόγου, Επίκουρου Καθηγητή Ανθρωπολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας., πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ξενοδοχείο "Doryssa", η συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Σάμος.

Η διάλεξη είχε θέμα: "Τα σπήλαια της Ελλάδος: Μια άγνωστη πλουτοπαραγωγική πηγή Οικονομικής και Πολιτισμικής ανάπτυξης για τη χώρα μας".

Κατόπιν προσκλήσεως παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου μετά της Συζύγου του, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και καλεσμένοι μελών του Ομίλου, καθώς και ο Εψηφισμένος Πρόεδρος του Ρ.Ο. Βέροιας, κ.  Αθανάσιος Παπαναστασόπουλος.
Μετά το πέρας της διαλέξεως του Καθηγητού, ο Πρόεδρος του Ρ.Ο., κ. Ευγένιος Χαρδαβέλλας,  ανέφερε τη σπουδαιότητα ανάδειξης του φυσικού πλούτου του τόπου μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και Παγκοσμίως, καθώς και τα οφέλη από διάφορες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν μέσα από την εκμετάλλευση των αγαθών που προσφέρει η Σπηλαιολογία. Επίσης, υποσχέθηκε πως ο Ρ.Ο. θα ενεργήσει άμεσα και ωφέλιμα και θα σταθεί αρωγός στο μεγάλο έργο του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου.

Τέλος ακολούθησε η ανταλλαγή των Ροταριανών Banners των Ρ.Ο. Σάμου και Βέροιας από τον Εψηφισμένο Πρόεδρο του Ρ.Ο. Βέροια και τον Πρόεδρο του Ρ.Ο. Σάμος, οι οποίοι συμφώνησαν για τη μεταξύ των Ομίλων τους άμεση συνεργασία.   
  
Ακολουθεί σύντομο Βιογραφικό σημείωμα του Καθηγητού:



ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΥ ΜΕΡΔΕΝΙΣΙΑΝΟΥ  (ΜΕΡΣΑΝΟΥ)


Ο Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος είναι γιατρός Καρδιολόγος και Αριστούχος Διδάκτωρ Φυσικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίκουρος Καθηγητής Παλαιοπαθολογίας και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Παλαιοανθρωπολογίας και Επιστημονικής Σπηλαιολογίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι πτυχιούχος της Ιταλικής γλώσσας, φιλολογίας και Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια Ιταλίας, καθώς και απόφοιτος της Εθνικής Σπηλαιολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου με μετεκπαίδευση στο Ινστιτούτο Καρστικών Ερευνών της Ποστόϊνας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της Ελληνικής Σπηλαιολογίας, έχοντας από το 1964 εξερευνήσει και μελετήσει εκατοντάδες σπήλαια στην Ελλάδα, την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ και την Αμερική.

Από το 2010 είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, συνεχίζοντας το έργο των αείμνηστων διάσημων ιδρυτών της, Ιωάννου και Άννας Πετροχείλου.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εκτός των άλλων είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Πιέτρο Βανούτσι της Περούτζια Ιταλίας και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, έχοντας ολοκληρώσει την παραγωγή  δεκάδων κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ με θέματα κυρίως σπηλαιολογικά και  λαογραφικά.

Είναι Έφορος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρείας του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του ιστορικής σημασίας πολιτισμικού Οργανισμού Ε.Π.Ε.ΑΝ. (Εταιρία Πνευματικής και Επιστημονικής Αναπτύξεως).

  Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βύρωνος, προσφέροντας εθελοντικά τις ιατρικές του υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

 Έχει κατά καιρούς λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις σχετικά με το ερευνητικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό του έργο. Συγκεκριμένα:

- το 1967 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Αγίου Βερνάρδου της Μεντόνης από το Ιταλικό Κράτος για τις ανακαλύψεις σημαντικών σπηλαίων ιδίως στο Νομό Umbria  της Ιταλίας. 

- το 1981 με το Χρυσό Μετάλλιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Διόδωρο για την παραγωγή σειράς θρησκευτικών ντοκιμαντέρ γύρω από τα ιερά προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

- το 1982 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη μετά Αστέρος του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Νικόλαο, για το μοναδικής θρησκευτικής σημασίας ντοκιμαντέρ γύρω από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.

- το 2016 με τον Χρυσό Ταξιάρχη των Ιπποτών του Στρατιωτικού και Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ανήκει από το 2012.

-  και τέλος, το 2017 με το ανώτατο παράσημο του Αργυρού Φοίνικα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για τις επί πέντε δεκαετίες συμβολή του στον ελληνικό Προσκοπισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required