Ο κ. Κώστας Κατσιγιάννης, που τον συνδέουν πολύχρονοι δεσμοί με τη Σάμο, πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, επί σειρά ετών, αναδεικνύοντας τον Οργανισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βοηθώντας τα μέγιστα σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 εκδόθηκε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» - ταξίδι στο χρόνο». Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στο σημαντικό τομέα του τουρισμού.
Πιο ειδικά, περιγράφεται η διαδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενός Οργανισμού που ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1929, επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου, καταργήθηκε το 1936 και επανιδρύθηκε το 1951. Έκτοτε, και επί πολλές δεκαετίες, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού αφού χάρασσε αλλά ταυτόχρονα υλοποιούσε την εκάστοτε τουριστική πολιτική.
Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου γίνεται αναφορά, κατά χρονολογική σειρά, στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των κυριότερων πρωτοβουλιών του ΕΟΤ στους τομείς του πολιτισμού (καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), της προβολής της χώρας στο εξωτερικό με τις ποικίλες διαφημιστικές πρωτοβουλίες καθώς και στην εκτέλεση δημόσιων τουριστικών έργων.
Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει τη δημιουργία και την εξέλιξη των φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών ενώ ταυτόχρονα να ενημερωθεί για τον τρόπο που ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του ’50 η διαφήμιση της χώρας μας, μέσα από τις ιστορικές αφίσες – δημιουργήματα συχνά σημαντικών ελλήνων καλλιτεχνών, τα πληροφοριακά έντυπα, τα λευκώματα, τους δίσκους μουσικής, τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, τα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ κ.α.
Επίσης, στο βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος που ξεκίνησαν και υλοποιήθηκαν, με μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του ΕΟΤ, τα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, όπως τα εμβληματικά ξενοδοχεία, τα γνωστά ως «Ξενία», που κατασκευάστηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, οι οργανωμένες ακτές, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά περίπτερα, τα έργα ιαματικού τουρισμού, οι οδικοί μεθοριακοί σταθμοί και πολλά άλλα. Κυρίως δίνεται έμφαση στις πρωτοβουλίες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, που οφείλονται σε εμπνευσμένους ηγέτες και που υλοποιήθηκαν από πολύ ικανούς υπαλλήλους. Οι πρωτοβουλίες αυτές (πρώτα διαφημιστικά προγράμματα, ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων, συμμετοχή με περίπτερα σε τουριστικές εκθέσεις, έργα υποδομής κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους) αποτέλεσαν και αποτελούν υποδείγματα ακόμη και σήμερα.
Επίσης, έμφαση δίνεται στις κατά καιρούς πολιτικές που εφαρμόστηκαν και κατά πόσο συνέβαλαν θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού. Εδώ ο συγγραφέας δεν αρκείται στην προσωπική του άποψη αλλά δίνει το λόγο σε σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, όπως σε πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς, εκπρόσωπους του ιδιωτικού τομέα αλλά και παλιούς υπαλλήλους του Οργανισμού.
Από την ανάγνωση του βιβλίου προκύπτει, πέραν των άλλων, και ένας προβληματισμός για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού και πιο ειδικά για την εξέλιξη του δημόσιου τομέα, όπου τονίζεται η σταδιακή υποβάθμιση του ΕΟΤ, ενώ αναφέρονται ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις σχετικές με το μέλλον του ιστορικού Οργανισμού.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, επί της οδού Ριζάρη 2 και Βασιλίσσης Σοφίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου