Η απουσία προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού έχει οδηγήσει, εδώ και 2 χρόνια, στο κλείσιμο του Πύργου του Λυκούργου Λογοθέτη και του Μουσείου που στεγάζεται στο εσωτερικό του, τα εγκαίνια του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί το 2010. Ένα από τα σπουδαιότερα νεώτερα μνημεία του νησιού μας παραμένει ανενεργό δημιουργώντας απορία και ερωτηματικά για το πως αντιλαμβάνεται το υπουργείο Πολιτισμού (ακόμη περιμένουμε να διευκρινιστεί η τελική επίσημη τιμή επίσκεψης του Ευπαλινείου Ορύγματος), την ανάδειξη των θησαυρών της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας.
Το Μουσείο στο εσωτερικό του Πύργου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Κάστρο και σε άλλες βυζαντινές θέσεις και μνημεία του Πυθαγορείου (αρχιτεκτονικά μέλη, χρηστική κεραμική, μικροαντικείμενα, νομίσματα, μολυβδόβουλα κ.ά.), εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό (ενημερωτικά κείμενα-πινακίδες, φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραγωγές χαρτών, χαρακτικών, εγγράφων, οθόνη αφής, αίθουσα προβολών). Οι έξι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει η έκθεση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικών με την ιστορία της Σάμου, από την ύστερη αρχαιότητα ως τον 19ο αι. Ο επισκέπτης, αν λειτουργούσε ο χώρος, θα ήταν σε θέση να μάθει για την καθημερινή ζωή κατά την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, την ιστορία του Κάστρου και την εντύπωση που αυτό δημιουργούσε στους ξένους περιηγητές, τη δράση του Λυκούργου Λογοθέτη, τη φρουριακή αρχιτεκτονική στο Αιγαίο και στη Σάμο.
Ο Πύργος κτίστηκε μετά το 1824 από τον Λυκούργο Λογοθέτη, αρχηγό της επαναστατημένης Σάμου και υπήρξε το αρχοντικό του Λογοθέτη αλλά χρησίμευε και για την προστασία των επαναστατών, και των Σαμίων από τους Τούρκους.
Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772 -1850), το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος Παπλωματάς, είχε σταδιοδρομήσει σαν γραμματέας (λογοθέτης) των ηγεμόνων της Μολδοβλαχίας και είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Λόγω της δράσης του, είχε καταδικαστεί σε θάνατο και είχε επικηρυχτεί από τους Τούρκους. Με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, επέστρεψε στην Σάμο, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν σαν σωτήρα και τον ανακήρυξαν πολιτικό και στρατιωτικό αρχηγό του νησιού.
Το Κάστρο-Πύργος βρίσκεται μέσα στο Πυθαγόρειο και η πρόσβασή γίνεται με τα πόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή φρόντισε να αποκαταστήσει πλήρως (παραδόθηκε προς χρήση στους επισκέπτες στις 30 Μαρτίου 2017), το μονοπάτι που οδηγεί στο λόφο του Κάστρου, μετά από εγκατάλειψη 15 χρόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου