23 Ιαν 2017

"Όχι» σε νέους χώρους για πρόσφυγες λένε οι 5 δήμαρχοι

Φωτο: Intime News/Λιάκος Γιάννης
Ανένδοτοι παραμένουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών που έχουν κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων: εμμένουν στην απαίτησή τους για άμεση μεταφορά 7.000 ατόμων στην ηπειρωτική Ελλάδα και αρνούνται κατηγορηματικά να προσφέρουν άλλους χώρους για την φιλοξενία προσφύγων προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά. 

Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, οι δήμαρχοι
επέμειναν ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν θα ακυρώσει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας - αντίθετα προς την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Δεν εκλεγήκαμε για να ασχολούμαστε με πρόσφυγες αλλά με τους δημότες μας» είπε ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. Πρόσθεσε ότι από τα 509 εκατ. ευρώ που έχουν δαπανηθεί συνολικά για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι δήμοι έχουν πάρει μόνο τα 4,9 εκατ. «αν και αντιμετωπίζουν καθημερινά το πρόβλημα εκτός αρμοδιότητας». Και αναρωτήθηκε: «Η Γερμανία διεκπεραιώνει 5.000 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα, η Ελλάδα πόσες;».

Οι δήμαρχοι υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι τους έχει υποσχεθεί πως τα hot spot στα νησιά είναι προσωρινά και ότι θα παραμείνουν ως τις αρχές Απριλίου. Είναι όμως δύσκολο να δούμε πώς θα αλλάξει τόσο ριζικά η κατάσταση μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα.

Ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός πρότεινε να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στους άδειους χώρους που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή των δημάρχων να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό πραγματοποιείται «στο πλαίσιο της διάθεσης να βρεθεί ορθός τρόπος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς επικαλέστηκε το πόρισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου το οποίο αμφισβητεί το ζήτημα της υποχρεωτικής παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία έχει οφέλη από τη συμφωνία και δεν θα επιτρέψει να καταρρεύσει αν μεταφερθούν 7.000 άτομα στην ηπειρωτική χώρα.

Ο κ. Βουρνούς αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει η Σούδα (ανεπίσημος χώρος που φιλοξενεί γύρω στους 700 πρόσφυγες), όμως πρόσθεσε: «Πριν από τέσσερις-πέντε μέρες, εμφανίστηκε η είδηση στα τοπικά μέσα της Χίου ότι ιδρύεται νέο hot spot σε στρατόπεδο. Δεν συζητάμε για κανένα νέο χώρο. Ούτε για διαμερίσματα. Υπάρχουν ήδη αρκετά που νοικιάζουν οι ΜΚΟ και εγκαθιστούν πρόσφυγες».

Η άρνηση για οποιονδήποτε νέο χώρο στα πέντε νησιά είναι κοινή ανάμεσα στους δημάρχους. Αλλά δεν εξηγούν πώς αυτό μπορεί να συνδυαστεί με το κλείσιμο της Σούδας (πού θα πάνε όσοι φιλοξενούνται εκεί;) και άλλων δομών και, κυρίως, με τις «ανθρώπινες συνθήκες» που απαιτούν «για όσους διαμένουν στα νησιά μας», όπως γράφουν σε κοινή δήλωσή τους.

Ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται σήμερα στην Κω δεν είναι προσφυγικού προφίλ και οι χώρες τους, π.χ. το Πακιστάν, δεν τους δέχονται πίσω. Η μόνη λύση είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία αλλά κωλυσιεργεί η Υπηρεσία Ασύλου».

Πρόσθεσε ότι η Κως είναι ο τρίτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας. «Εμείς καταφέραμε να αποκαταστήσουμε με κόπο την τουριστική φήμη του νησιού. Το 2016 καταφέραμε να κλείσουμε με απώλειες 10% και το 2017 αναμένουμε, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις, ολική επαναφορά της Κω». Ο δήμος Κω προχώρησε σε συμφωνία με τον απέναντι τουρκικό δήμο Μπόντρουμ «για να προστατεύσουμε την περιοχή. Στόχος είναι να βγει η Κως και τα νησιά έξω από αυτό το κάδρο». Και κατέληξε λέγοντας: «Όχι σε δεύτερο hot spot ή άλλη δομή στην Κω. Είμαστε κάθετοι».

Στον ίδιο τόνο, ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας είπε: «Θα αναλάβουμε ένα βάρος αλλά όχι το 10% - η Λέρος έχει 8.000 μόνιμους κατοίκους και φιλοξενεί 800 πρόσφυγες». Ζήτησε την άμεση σύλληψη και απομάκρυνση από το νησί κάθε παραβατικού πρόσφυγα.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι στην κυβερνητική επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν συμμετέχουν δήμαρχοι.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required