Δ. Σεβαστάκης - Δήλωση για την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή, 4/10, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου, στα πλαίσια της συμπλήρωσης 93 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο λόφο της Ψιλής Άμμου, ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Μικρασιατική Καταστροφή και ο βίαιος ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες συμφορές που βίωσε ο Ελληνισμός και συγχρόνως είναι μελανή σελίδα για την ιστορία του 20ου αιώνα.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός υπήρξε φορέας ενός πολυσύνθετου πολιτισμού ο οποίος άκμαζε διιστορικά στην Ιωνία από την εποχή του πρώτου ελληνικού αποικισμού στα μικρασιατικά παράλια. Οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασίας, παρόλες τις δοκιμασίες αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις νέες εστίες τους, ιδίως τα πρώτα χρόνια, συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου νεοελληνικού κράτους τόσο σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. Οι Έλληνες Μικρασιάτες αποτελούν λαμπρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας την οποία εμπλούτισαν με όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τις αναπτυγμένες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας, μεταλαμπαδεύοντας και στους απογόνους τους την πίστη στην πρόοδο την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη.
Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με αφορμή την Εκδήλωση Μνήμης στο νησί μας την Κυριακή 4-10, ας λειτουργεί ως οδηγός διατήρησης της ιστορικής συνείδησης, της ενότητας, και κυρίως ας είναι το έναυσμα για να πιστέψουμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας ως λαός και ως κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας . Η διεθνιστική κουλτούρα των μικρασιατών δημιούργησε ένα νέο συλλογικό σθένος που ενσωματώνεται στο μεγάλο ευρωπαϊκό όραμα της σύγχρονης Ελλάδας."
Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων
1 σχόλιο:
Στην τελευταία παράγραφο του κ. Δ Σεβαστάκη θέλω να προσθέσω
ότι"κατά τον τρόπο αυτό η πλατιά συμμετοχή των λαϊκών μαζών στίς σχετικές επεξεργασίες εγγυάται την ευρύτερη δυνατή απήχηση ώστε να επεξεργαστούμε τους άξονες μιάς μελλοντικής πορείας όπου η παρούσα δομή του συστήματος αυτού κατά τον τρόπο αυτό μας δίνουν σε μεγάλο βαθμό την ευχέρεια να εκτιμήσουμε ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης"
Ευχαριστώ.-
Δημοσίευση σχολίου