ΑΡΧΙΚΗ|
ΣAMIAKA |
ΠΟΛΙΤΙΚΗ |
KOINΩΝΙΚΑ|
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ|
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ|
ΥΓΕΙΑ|
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ |
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ|
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ|
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ|
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ/ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΝΕΑ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ|
ΕΡΓΑΣΙΑ|
ΑΘΛΗΤΙΚΑ|
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ|
ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ |
ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΣ|
ΙΚΑΡΙΑ|
ΦΟΥΡΝΟΙ |
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ |
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ|
ΣΑΜΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ |
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ |
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ|
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ|
14 Φεβ 2015
Στην Σάμο, ταξιδεύει σήμερα η “Νόστιμη γη”
Στην ακριτική
Σάμο, ταξιδεύει σήμερα η “Νόστιμη γη”, που παρουσιάζει ο Βασίλης Καλλίδης, η
οποία θα μεταδοθεί στις 20.00 από τον Alpha.
Όπως αναφέρεται
στην ιστοσελίδα της εκπομπής η Σάμος φημιζόταν επί αιώνες για τα παραδοσιακά
καρνάγια της, χάρη στο ιδιαίτερο κι ανθεκτικό πεύκο της αλλά και την
απαράμιλλη τέχνη των μαστόρων καραβομαραγκών της. Ο Γιάννης και ο Βαγγέλης
Μανωλιάδης, πατέρας και γιος, συνεχίζουν την μακραίωνη αυτή παράδοση.
Τελευταίοι πια των Μοϊκανών, κατασκευάζουν, με μεράκι και περισσή αγάπη τα
ξύλινα καΐκια τους στον όρμο του Αγίου Ισιδώρου στη δυτική Σάμο, έναν τόπο που
ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Ο Βασίλης μαθαίνει τα μυστικά της τέχνης
τους και με τη σειρά του, μοιράζεται αυτά της δικής του τέχνης: στην
ταβέρνα «Ομόνοια» της δεινής μαγείρισσας Ελευθερίας στο γειτονικό χωριό
Δρακαίοι, ετοιμάζει πειραγμένο μουσακά σουφλέ με ψωμί του τοστ και κερνάει όλη
την οικογένεια.
Πάνω σε ένα
τρεχαντήρι φτιαγμένο δεκαετίες πριν στον Άγιο Ισίδωρο, ο Γιάννης Πασχάλης και η
Νορβηγίδα σύζυγός του Ελίζαμπεθ ξεναγούν εδώ και χρόνια τους τουρίστες στις
πανέμορφες παραλίες της Σάμου αλλά και στις γεύσεις της: στην έδρα τους, την
παραλία Τσόπελα, ο Βασίλης θα συνδράμει ετοιμάζοντας μια βαπορίσια μακαρονάδα
με κορν μπιφ «να γλείφεις τα δάχτυλά σου» που θα γευτούν οι παραβρισκόμενοι,
ντόπιοι κι επισκέπτες.
Το βράδυ, οι
καραβομαραγκοί μας, ο Γιάννης και ο Βαγγέλης, έχουν καλέσει τον Βασίλη σε μια
ιδιαίτερη περίσταση. Στα λεγόμενα Καλύβια, στην τοποθεσία Βελανιδιά, έχει
στηθεί γλέντι από νωρίς. Τα άλλοτε χρήσιμα στους Σαμιώτες για τις θερινές
εργασίες καλύβια, χτισμένα εκεί που σκάει το κύμα, σήμερα έχουν μετατραπεί σε
μικρά εξοχικά από τους ιδιοκτήτες τους. Δεμένοι όλοι με τον τόπο και τις
παραδόσεις του, στήνουν συχνά-πυκνά γλέντια, συναντήσεις των ξενιτεμένων αλλά
και τακτική συνεύρεση των φίλων που ζουν ακόμα στο νησί. Τα κρέατα ψήνονται στη
θράκα και ο Βασίλης εμπνέεται, δημιουργώντας δύο πεντανόστιμες σάλτσες που θα
τα συνοδέψουν, με βάση το γιαούρτι. Και μετά το φαγοπότι, το γλέντι παίρνει
φωτιά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου